Izložba fotografija „Osam desetljeća od isušivanja Čepićkog jezera“

Izložba fotografija „Osam desetljeća od isušivanja Čepićkog jezera“

20.7.2011. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

U povodu osamdesete godišnjice isušivanja čepićkog jezera, a povodom obilježavanja Dana Općine Kršan Klaudio Lazarić i Mariano Milevoj izložit će fotografije pod nazivom Osam desetljeća od isušivanja Čepićkog jezera. Klaudijo Lazarić u izjavi za Radio izdvojio je motive za postavljanje izložbe (Prilog Klaudijo Lazarić). Lazarić je nadalje izdvojio kako su radovi na isušivanju jezera započeli u siječnju 1928. godine izgradnjom prvih vanjskih kanala, a sam tunel je načet 8. kolovoza.  

Kanal dug 4.550 metara, promjera 11,3 metara, probijen je 20. kolovoza 1932. godine, da bi voda u njega bila puštena 11. prosinca iste godine. Tada je sa 24 rudarske mine srušena betonska brana ispred ulaznog portala u tunel, gdje se uz nazočnost visokih talijanskih dužnosnika održala velika svečanost. Izložba će biti postavljena u Starom gradu Kršanu ispod Kaštela. Otvorenje izložbe zakazano je u 20:00 sati.

čepićko jezero klaudijo lazarić marijano milevoj izložba fotografija fotografije stare slike stare fotografije isušivanje jezera jezero čepić