Izložba dva prijatelja Gorana Štimaca i Ivana Kožarić

Izložba dva prijatelja Gorana Štimaca i Ivana Kožarić

24.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

U petak navečer otvorena izložba slika i skulptura Gorana Štimca, riječkog umjetnika i dekana tamošnje Akademije primijenjene umjetnosti i 38 godina starijeg akademika i legende hrvatskog kiparstva Ivana Kožarića iz Zagreba labinskoj starogradskoj galeriji Alvona svojevrsni je likovni susret dva prijatelja – istakao je u uvodnoj riječi Ivica Župan, likovni kritičar i autor kataloga Ivica Župan.

Njihovo druženje nije plod sličnog likovnog izričaja autora, već ishod njihova dugogodišnjeg prijateljstva i međusobnog uvažavanja umjetnika – od kojih je jedan mlad i pun ambicije i snage, a drugi kipar osebujna stvaralačkog duha, koji izaziva divljenje svojom kreativnošću i vitalnošću u dobi od 87. godina.

Za jednog veselog druženja u starogradskoj gostionici “Pod starim krovovima” dano je prije desetak godina i pismeno obećanje o zajedničkoj izložbi zakazanoj za 2007. godinu, koje je, kako reče Župan, s malom zadrškom ispunjeno izložbom u starom Labinu. Kako bi izložba završila u istom tonu uz “kumstvo” voditeljice Galerije “Alvona” potpisano je novi ugovor, kojim se Štimac i Kožarić obvezuju da će se na istom mjestu naći za točno deset godina!

Otvaranje izložbe na kraju je popraćen gastro “performansom” Riječanina Žarka Violića, čiji su se okusi topili u nepcima nazočnih, a mirisi širili uskim ulicama usnulog gradića, čije ime nosi jedna od najaktivnijih ovdašnjih galerija. (MM)

 

Kožarić nije skrivao zadovoljstvo što izlaže u Labinu. (Prilog Ivan Kožarić) Od svojih brojnih dijela u Labinu je izložio skulpturu pod nazivom «Gogino uho» za koju autor kaže da je nastala sasvim slučajno. Bio je toliko fasciniran uhom svoje sugovornice da je to morao na neki način zabilježiti. Također je u Labin donio dašak Zagreba te je izložio umanjenu verziju «Prizemljenog sunca» koje krasi sam centar Zagreba. Goran Štimac, koji nije skrivao zadovoljstvo i divljenje prema starijem kolegi poručio je (Prilog Goran Štimac). Nešto sasvim drugačije prezentirao je  Žarko Violić koji je testirao dokle seže miris njegovog remek dijela (Prilog Žarko Violić).

Radio Labin 

Galerija Alvona Goran Štimac Ivan KOžarić Žarko Violić Šaina kultura izložba