Izlaganje i javna rasprava o strategiji energetskog razvitka Hrvatske do 2020. godine: Bez odgovora o TE na ugljen u Plominu

Izlaganje i javna rasprava o strategiji energetskog razvitka Hrvatske do 2020. godine: Bez odgovora o TE na ugljen u Plominu

21.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Premda Strategija energetskog razvitka RH od 2008. do 2020. godine ne određuje lokacije za gradnju energetskih postrojenja, mnoga pitanja sa sinoćnje javne rasprave u Puli odnosila su se na Plomin. »Termoelektranu na ugljen treba graditi kod Splita jer je tamo neusporedivo veća potrošnja«, smatra Ivan Janko i dodaje: »Ako se i dozvoli u Plominu termoelektrana na plin, neće se naći investitor koji će graditi takvo postrojenje jer se ne isplati tako skupa proizvodnja struje«. Vesna Jakovina Matošević je pitala zašto se ne uvažava mišljenje ljudi koji ovdje žive, spomenuvši pri tom TE Plomin na ugljen i Rockwoolovu tvornicu. Situacija je dramatična, zavapila je ona.


- Lokalna zajednica nije osjetila obeštećenja na račun termoelektrane Plomin, koja je trebala donijeti progres tom kraju. Struja se proizvodi u Plominu i prodaje izvan Istre, a netko je dobro izračunao svoju dobit, rekao je Josip Zidarić, pročelnik županijskog Odjela za održivi razvoj. Prostorni plan uređenja Hrvatske ne dozvoljava do 2015. godine gradnju TE na ugljen ni nuklearnih elektrana, napomenuo je Zidarić.


Energetska strategija je dokument nadređen Prostornom planu Hrvatske i nakon što se usvoji ostali će se dokumenti prilagođavati njoj, odgovorio je Zdravko Mužek, voditelj projektnog tima koji je izradio ovu strategiju. Predstavio ju je zajedno s Kristinom Čelić, načelnicom u Upravi za energetiku i rudarstvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, u prostorijama IDA-e pred malobrojnim građanima. Nakon usvajanja tog dokumenta izradit će se programi provedbe za četverogodišnje razdoblje koji spominju i lokacije.


- Strategija određuje smjernice i ciljeve, ali ne i lokacije. Cilj je osigurati opskrbu energijom i konkurentnost sustava, a sve u skladu s održivim razvojem. Nužno je otvoriti mogućnosti za više opcija, jer ćemo u suprotnom plaćati skupu energiju, ako će je uopće i biti. Ne treba otkloniti mogućnost izgradnje nuklearne elektrane ako se nađe investitor. Po ovoj strategiji zaustavit će se porast potrošnje nafte, razvijati obnovljivi izvori energije i omogućiti raznovrsnost tih izvora, tzv. diversifikacija, rekao je Mužek.


Čak 35 posto energije namjerava se namaknuti iz obnovljivih izvora, čulo se na izlaganju, što je u raspravi Silvano Cukon ocijenio velikim pretjerivanjem. No, rečeno je da samo za vjetroelektrane vlada interes za izgradnju nekoliko tisuća megavata. Ne može se svima udovoljiti jer bi struja u tom slučaju bila skuplja 25 posto, istaknuo je Mužek.


- Hrvatska je potpisnica Europske energetske povelje, koja izjednačava investitore i na polju energetike. Ivestitori se trebaju privući u Hrvatsku. Naravno, pritom treba poštivati propise o utjecaju na okoliš. Ubuduće se HEP sigurno neće pojavljivati kao veliki investitor, doznajemo od Mužeka. Pozvao je sve zainteresirane da upute svoje pisane primjedbe - na svaku će se odgovoriti.

J. ORLIĆ

Foto: Zdravko Mužek 

Energetska strategija energetika gospodarstvo industrija rasprava TE Plomin ugljen Rockwool Zdravko Mužek Vesna Jakovina Matošević Josip Zidarić