Izgradnja TE Plomin 3: Hoće li smrknuti ugljenu ili plinu?

Izgradnja TE Plomin 3: Hoće li smrknuti ugljenu ili plinu?

19.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Najave izgradnje trećeg bloka plominske termoelektrane aktualizirale su javna negodovanja Istrana, usmjerena ne toliko protiv same elektrane, koliko protiv namjeravanog energenta koji bi, po stavu državne vlasti i njenog HEP-a, trebao biti ugljen, a po važećem županijskom prostornom planu - plin.

I ne samo to: tim je dokumentom ograničena ukupna snaga plominskih elektrana, postojećih i planiranih, na 335 megavata - što je zbroj snage dviju aktivnih elektrana, od kojih bi se "jedinica" i njenih 125 MW doduše ugasili, ali bi samo najavljena "trojka" trebala imati ogromnih 500 MW.

Nepotrebni megavati

To su činjenice koje će trebati promijeniti ako se doista želi izgraditi TE Plomin III te snage i na ugljen. Bit će zanimljivo vidjeti tko će i kako u Istri imati političke volje i snage za "prilagođavanje" županijskog plana državnim energetskim ambicijama ili pak za čvrsto oponiranje ugljenu kao energentu, pa i ovoj županiji nepotrebnim megavatima struje.

Priča će biti tim zanimljivija jer se kao potencijalni investitor spominje Adris grupa, dakle, istarski koncern koji bi svoju zaradu reinvestirao ovdje, a ne u inozemstvu ili priko Učke, što se sviđa i istarskom županu Ivanu Ninu Jakovčiću, bez obzira što je jedan od Adrisovih bitnih igrača i njegov trenutno najjači politički oponent Plinio Cuccurin.

Bit će zanimljivo pratiti i kako će se oko treće "plominke" na ugljen postaviti i najjača istarska stranka - IDS. Podsjetimo, još od polovice 1990-ih ta je stranka aktivno zagovarala supstituciju tog energenta plinom i vrlo energično predvodila, na kraju neuspješnu, borbu građana Istre protiv "dvojke" na ugljen.

Također, nema sumnje da je IDS najzaslužniji što u Prostornom planu Istarske županije, od srpnja 2008. i izmjena koje je donijela njena skupština, piše: "Nova TE Plomin III mora koristiti plin kao energent". Točno godinu dana prije donošenja tih izmjena mladi IDS-ovci pokrenuli su peticiju protiv TE Plomin III na ugljen, reagirajući tako na HEP-ove namjere da taj energent koristi i u budućoj termoelektrani.

"Borit ćemo se svim legitimnim sredstvima da spriječimo da ugljen bude energent buduće termoelektrane", rekao je tada u ime pokretača, Kluba mladih IDS-a, njegov ondašnji predsjednik Tedi Chiavalon, danas glavni tajnik stranke. Tog je ljeta i jeseni skupljeno nekoliko tisuća "protivničkih" potpisa građana Istre. Kasnije je peticija nastavljena virtualnim putem, preko internetskih stranica IDS-a, istina, uz ogradu da takvi potpisi nemaju pravnu valjanost, ali da su ipak iskaz "volje građana Istre".

Hakirane stranice

S obzirom na to da se i ovih dana iz te peticije spominju razne tisuće potpisa građana Istre, zanimalo nas je kolika je, naposljetku, ta "volja" u točnim brojkama bila. Pitali smo to jučer Tedija Chiavalona. Nakon provjere podataka u stranačkoj arhivi rekao je da imaju ukupno 2.872 imena i prezimena i potpisa, bez adresa i nekih osobnih brojeva poput OIB-a, JMBG-a ili onog iz osobne iskaznice.

Što se pak online "potpisa" tiče, preciznog podatka nemaju jer su im, napominje Chiavalon, stranice bile nekoliko puta hakirane pa su ti potpisi izgubljeni. Kaže da na sad aktivnom popisu, koji mi nismo uspjeli naći, imaju 205 potpisa, ali pitanje je koliko su vjerodostojni jer ih ima i pod pseudonimima.

U duhu one o povijesti kao učiteljici života, dobro se sjetiti i činjenica iz 1990-ih, kad se gradila TE Plomin II na ugljen. Početkom 1996. na inicijativu IDS-a prikupljeni su potpisi građana Istre za referendum o nastavku izgradnje te termoelektrane na ugljen.

Prikupljeno ih je u razmjerno kratkom roku 9.278 (za pokretanje referenduma bilo je dovoljno pet tisuća) i nakon raznih taktiziranja i oponiranja državne vlasti, za 21. travnja te godine Skupština Istarske županije (stranački pretežno IDS-ova) zakazala je neposredno izjašnjavanje građana, ali, avaj, Vlada RH (stranački: HDZ-ova) ga je zabranila.

Uz nekoliko povika protiv, istarski političari, na čelu s IDS-ovcima, tome su se povinovali i referenduma nije bilo, iako su ti isti IDS-ovci prognozirali da bi više od 90 posto istarskih glasača bilo protiv TE Plomin II na ugljen. U rujnu 1997. gradnja "dvojke" je nastavljena i od 2000. proizvodi struju iz ugljena. Bez obzira što o tome nisu odlučili građani Istre, kako je to samouvjereno izvoljevao i u ovom listu još 1996. pisati tadašnji i sadašnji predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. (Piše Goran PRODAN)

 

gospodarstvo mirjana pejić bach studija utjecaja na okoliš termoelektrana ids politika plin ugljen te plomin plomin 3