Izborna koalicija: Zelena alternativa plus Demokratski centar (Rupnik + Vesna Škare Ožbolt)

Izborna koalicija: Zelena alternativa plus Demokratski centar (Rupnik  + Vesna Škare Ožbolt)

27.10.2007. // Alert online (nezavisni magazin za okoliš) // Objavljeno u kategoriji Politika

Zelena alternativa, politička stranka koju zastupa Anton Rupnik i Demokratski centar kojeg vodi Vesna Škare Ožbolt, potpisali su sporazum o zajedničkom izlasku na Izbore 2007., poslavši biračima poruku kako «zeleni pripadaju hrvatskoj poltičkoj budućnosti, te da se ne svrstavaju ni desno ni lijevo na političkoj sceni». Anton Rupnik, predsjednik Zelene alternative, dugogodišnji predsjednik Ekop Istre, ekološke udruge koja je promovirala ekološku poljoprivredu Ekop Istra, naglasio je i važnost zaštite okoliša u svojoj izbornoj jedinici jer u Istri «velika postrojenja prijete okolišu, poput termocentrale Plomin, Rafinerije Urinj, Naftnog terminala Omišalj i drugih».

Inače je Zelena alternativa poznata javnosti po protivljenju izgradnji Plomina 3 i zahtjevima da se u u postojećima blokovima plominskih elektrana, Plomin 1 i Plomin 2, ugljen nadomjesti plinom, te akcijama protiv zagađenja zraka radom tvornice kamene vune Rockwoll i cementare Koromačno.

Stranka Demokratski centar nema posebno izrađen ekološki program, nego su pojedini segmenti zaštite okoliša rasoređeni u područja poljoprivrede i gospodarstva. No, često su se pojedini članovi ove stranke isticali u podršci akcijama ekoloških udruga. Tako je prilikom ovogodišnje kampanje građana Siska protiv zagađenja zraka prouzročenog radom INA rafinerije, glavni tajnik DC-a Vladimir Novotny zatražio od Vlade RH smjenu ravnateljice Agencije za zaštitu okolša. Naime, on je smatrao da je u slučaju INA rafinerija Sisak očiti sukob interesa, jer je spomenuta ravnateljica privatno i supruga Tomislava Dragičevića, predsjednika uprave INA-e, pa se «zbog obiteljskih interesa i veza od Agencije za zaštitu okoliša ne može očekivati objektivnost u radu».

plitika alternativa zeleni DC koalicija koaliranje Rupnik Ožboltica