Izbori se ponavljaju u Raši: Pojavio se veći broj (8) glasačkih listića nego što imaju birača

Izbori se ponavljaju u Raši: Pojavio se veći broj (8) glasačkih listića nego što imaju birača

7.7.2020. // RTL // Objavljeno u kategoriji Politika

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa zahvalio je u ponedjeljak svim biračkim odborima koji su u zemlji i inozemstvu sudjelovali u provedbi izbora za 10. saziv Sabora istaknuvši da su odradili vrlo ozbiljan posao u zahtjevnim uvjetima.

"Odbori su odradili vrlo ozbiljan posao u zahtjevnim uvjetima za koje se nadam da se više neće ponoviti", rekao je Sessa na konferenciji za novinare na kojoj je izvijestio o izbornim rezultatima po jedinicama, osim u 8., gdje će se izbori ponoviti na biračkom mjestu u Raši.

Izbori se ponavljaju u Raši

Sessa je najavio da se iduće nedjelje izbori ponavljaju u Raši, gdje se dopustilo glasovanje osobama koje nisu na popisu birača pa se pojavio veći broj listića od birača. "Radi se o osam listića na uzorku od upisanih 500 birača", kazao je.

Na biračkom mjestu u Stockholmu izbori se moraju poništiti.

"Jedan je birač za 1. izbornu jedinicu 'uzeo, dobio' dva listića i oba ispunio i ubacio u glasačku kutiju, pa je bilo 19 listića, a 18 birača je glasovalo. Izbori su poništeni jer čim se pojavi više listića nego je glasovalo birača, izbori se na tom mjestu poništavaju", kazao je.

Predsjednik DIP-a podsjetio je da rokovi za prigovore teku od ponedjeljka nakon što DIP objavi izborne rezultate, a rok istječe u srijedu u ponoć. DIP onda, ako bude prigovora, ima 48 sati da odluči, do petka u ponoć.

Prema podacima s DIP-ovih stranica, obrađeni su podaci s 99,99 posto biračkih mjesta, od kojih je posljednje zatvoreno ono u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata. Glasovalo je 46,9 posto birača

Izbori raša ponavljanje izbora dip izbori2020 sabor