Ivan Smilović, osvrt: Nasilnik kao "žrtva"

Ivan Smilović, osvrt: Nasilnik kao "žrtva"

12.9.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Ako se ičim može Rockwool pohvalit onda je to manipulacija činjenicama. Svoju vještinu je pokazao i kod reagiranja na apel Zelenih, tražeći policijsku zaštitu za sebe i svoje radnike, čime se želi prikazat kao žrtva. Ma jeli to moguće. Kakva je to država koja štiti nasilnika nad svojim građanima. I ako nas država bude proganjala, tko će nas čuvat u zatvoru Danci.

Rockwool hoće pod svaku cijenu relativizirat teror koji provodi nad lokalnim stanovništvom a u tome mu zdušno pomaže naša država. Smještaj tvornice u kotlinu je osnovna greška Rockwoola. Tu grešku je trebala otkrit Ekonergova studija utjecaja na okoliš – ali je rađena da zadovolji zahtjev investitora. Tu grešku su trebale otkrit stručnjaci Ministarstva i zaštite okoliša i prostornog uređenja koji su kontrolirali i prihvatili tu studiju – ali su prihvatili unaprijed donesenu odluku političara. A račun za greške se ispostavlja lokalnom stanovništvu. Gospodo cijena je prevelika NE PRIHVAĆAMO.

Imamo situaciju da je tvornica je sagrađena na lažiranoj studiji, koja je prihvaćena kao što sam već rekao. Prema izjavi spomenutog Ministarstva, zakon ne poznaje reviziju studije, što slijedi da se pogreške zakonski ne mogu ispravit, a to znači ili prihvatiti ili. I vlast i Rockwool žele odgovornost maknut od sebe, naravno jer će na kraju netko morat platit račun. Zato idu na iscrpljivanje stanovništva, diskreditiranje istaknutih protivnika i prijetnje sudom i slično, sve kako bi nas natjerali da se pomirimo sa stanjem. Priču o kvaliteti zraka prve kategorije možete prodat nekome tko je barem 10 km udaljen od tvornice, mi tu priču ne prihvaćamo.

Naravno postoji pravo i pravni put za rješenje problema samo ga nitko u ovoj ''''pravnoj'''' državi ne zna. Lokalna vlast ne želi Rockwool, Jakovčić kaže da su mu ruke vezane, Dropulićka kaže da bi štetilo ugledu države i tako u nedogled – Rockwool nitko nije doveo i kao nitko ga ne može otjerat, čija je i čemu služi ta i takva država. Po pravnoj regulativi je napravljeno nebrojeno propusta pa svejedno nitko ne postavlja pitanja, a kad mi tražim svoje ustavno pravo na čisti i zdrav okoliš onda ga ne možemo ostvarit. Zašto? Jer se i vlast i Rockwool upinju da nam dokažu kako haluciniramo, za malo kako nam treba psihijatrijska pomoć, a sve u cilju izbjegavanja vlastite odgovornosti. Pa dolaskom Rockwoola ovdje i je nastala ''''ludnica'''', vlast se pravi luda, narod bijesan, a Roockwol se provlači dalje.

Naravno da ovdje postoji revolt građana, koliki je to je pokazao i zadnji prosvjed. Zašto vlast ne analizira što stoji iza tog revolta nego gura glavu u pijesak, pa zar apel Zelenih nije išao u tom pravcu. Zar se treba desit tragedija. Čuo sam i za neformalnu grupu ''''Gerila'''', to su oni koji se penju na separaciju. Samo od naziva se na ježim, pozvao bi ih na suzdržanost glede nasilja, nisu još sve mogućnosti potrošene, a valjda će i ''''odgovorni'''' shvatit da moraju biti odgovorni. Nasilje sigurno nije rješenje, ali.

Znam da onima koji nisu blizu ovo neće biti pojmljivo jer su zbunjeni ''''režimskim'''' informacijama. Znam da vlast želi više vjerovat Rockwoolu nego nama, jer se time želi amnestirat za svoje propuste. Znam da Rockwool želi ''''oplodit'''' svoj kapital ili ako ne bar izvući nešto od države da sam ne mora sam platit svoju grešku. Isto tako DOBRO ZNAM da nam je život ugrožen sa Rockwoolom, i svaki put kada me guši dim i kada mi dobro iz iritira nos i oči, ja sam spreman na sve. A ako me netko terorizira onda ne treba očekivati za to nagradu, pa tumačite kako se kome sviđa.

 

Ivan Smilović 

 

Rockwool Ivan Smilović gospodarstvo ekologija