Istrani na Čansonfestu

Istrani na Čansonfestu

27.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Festival čakavske šansone Čansonfest - Kastav 2009., sutra će se po peti put održati na kastavskoj Crekvini, a nastupit će dvadesetak izvođača od kojih je čak šestero istarskih glazbenika. Publici će se tako predstaviti Vesna Nežić-Ružić, Daniel Načinović, Robertino u duetu s Alenom Vitasovićem, Irena Kuhar i Bruno Krajcar. Festival će se uživo prenositi na kanalu HRT+ te na valovima Radio Pule.

Prema mišljenju publike, prošle je godine najbolju pjesmu imao Daniel Načinović koji je nastupio sa skladbom "Va Opatije/In Abazzia". Ovog će se puta ovaj istarski kantautor i književnik predstaviti pjesmom "Zadnji dani lita u portu" za koju je sam napisao tekst i glazbu, dok aranžman potpisuje David Trkulja.

"To je jedna simpatična pjesma koja govori o djevojci koja u luci sjedi na prevrnutoj barci i u krilu drži laptop te slučajno izbriše fotografije snimljene prošlog ljeta…", kaže Načinović te dodaje da ne razmišlja o pobjedi jer mu je važnije da pjesmom prenese osjećaje publici.

Treći put na Čansonfestu nastupit će Vesna Nežić-Ružić i s pjesmom "Kolajna".
"Autorica teksta je Ljubica Bestulić Stanković, glazbu potpisujem ja, a aranžman Alen Vitasović. Osim toga, Alen će večeras tijekom mog nastupa svirati za klavirom, Mauro Giorgi Mifra za gitarom, a pridružit će nam se i flautistica Nataša Dragun, kontrabasist Valter Veljak i jedan harmonikaš. "Kolajna" je čakavska šansona - romantična tužna priča. Kolajna označava ogrlicu od bisera, međutim u pjesmi su ti biseri u prenesenom značenju zapravo suze", kaže Nežić-Ružić. Dodaje da voli sudjelovati na Čansonfestu jer ovdje, za razliku od Melodija Istre i Kvarnera, ima priliku izvoditi nešto ozbiljnije skladbe.

Nakon nastupa u Kastvu, Vesna će početi s pripremama za novi projekt kojim će obilježiti jubilarni, dvadeseti nastup na Melodijama Istre i Kvarnera. Tim će povodom pripremiti i novi album.

Zanimljivu duetsku pjesmu na Čansonfestu večeras će izvesti Alen Vitasović i Robertino.
"Nastupit ćemo s pjesmom "Jurina i Franina" koja na jedan šaljiv način govori o ovoj recesiji. To je zapravo parodija. Autor teksta i glazbe sam ja, dok Alen potpisuje aranžman", kaže Robertino kojemu će mu ovo biti prvi nastup na Čansonfestu kao izvođač. Priprema i pjesmu za Grobničku skalu, a nada se da će do kraja godine snimiti i objaviti album prvijenac.

Kastavskoj publici će se predstaviti i Irena Kuhar i to sa pjesmom "Ciao šinjorina".
"Autor glazbe, teksta i aranžmana je Dražen Petek. "Ciao šinjorina" je ljubavna balada koja govori o jednoj klasičnoj ljubavnoj priči", kaže Kuhar koja prvi put sudjeluje na ovom festivalu. Nešto sasvim drugačije tematike je pjesma Brune Krajcara "Kastavski moj grade" na kojoj su radili on i Daniel Načinović.

Na ovom festivalu koji promiče i potiče čakavsko pjesništvo i glazbeno stvaranje na njegovim temeljima, nastupit će i Tedi Spalato, Katja Budimčić, Duško Jeličić i grupa Bonaca, Boris Petrov, VIS Cinquina, Lea Kumić, grupa Kolaž, Olivera Baljak i drugi.

Uz nagradu publike, i ove će godine biti dodijeljena nagrada za najbolji tekst o čijem će dobitniku odlučivati Silvana Vranić, Marinko Lazzarich, Ines Srdoč-Konestra, Branko Kukurin i Marija Trinajstić. Dobitnike nagrade za najbolju interpretaciju i nagrade za najbolju skladbu - Čansonu - birat će stručni sud u sastavu Željen Klašterka, Kostadinka Velkovska, Albert Petrović, Ludvik Slana i Ljubo Kuntarić. Početak jubilarnog, petog Čansonfesta zakazan je za 20 sati i 30 minuta. (R. LICUL)

čansonafest festival čakavske šansone kastav daniel načinović vesna nežić ružić alen vitasović irena kuhar bruno krajcar