Istrani izgubili šest milijardi kuna na dionicama

Istrani izgubili šest milijardi kuna na dionicama

9.2.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U odnosu na rekordne cijene istarskih dionica postignute sredinom 2007., do jučer su te iste u prosjeku pojeftinile za četvrtinu. Tržišna vrijednost njihovih izdatnika je na taj način smanjena s gotovo 29 na 21,8 milijardi kuna, od toga na 41 tisuću Istrana, koji su njihovi dioničari, otpada šest milijardi kuna, a 1,13 milijardi na inozemne vlasnike

Dionički indeks Zagrebačke burze, Crobex, jučer je u jednom trenutku bilježio gubitak od 3,8 posto i približio se nadomak 4.000 bodova, najnižoj vrijednost u proteklih 11 mjeseci. Kraj dana je završio padom od 1,34 posto, zaključivši na 4.108 bodova. Crobex sada vrijedi 21,6 posto manje nego početkom godine, odnosno 23,8 posto od sredine listopada, kada je dostigao svoju rekordnu vrijednost zajedno s indeksima burzi u New Yorku. Do kraja listopada rekord je postigao indeks u Hong Kongu, a nadomak najviše vrijednosti bili su oni u Frankfurtu i Londonu.

Od tada je započela korekcija koja sve više poprima konture ozbiljne krize na svim tim burzama.
Taj trend su pratile gotovo sve dionice kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi. Ukoliko promatramo dionice istarskih izdatnika zaključak je da je njih 10 palo na najniže razine u proteklih godinu i više dana. Dvije su dostigle svoje najniže ikad postignite cijene na burzi. To su redovne dionice Adris grupe (590 kuna) i Istre (1.750 kuna), a samo se još dvije drže na ranije postignutim visokim cijenama: Plava Laguna i Istraturist. Ova potonja je u posljednja tri dana trgovana po 470 kuna, a tri dana ranije je postizala rekordnih 480.


Od prošlogodišnjeg vrhunca, dionica Puljanke je do jučer pojeftinila čak 54 posto, odnosno na 141 kunu; dionice Tehnomonta i Uljanika 46 posto, Arenaturista 44, Istre 41, Brionke 35, povlaštena Adrisa 33, Maistre 31, Lagune Novigrad i Rapca 29, Riviere Poreč 28, Plave lagune 22, redovne Adrisa 20, a Rovinjturista 19 posto. Dakle, 15 istarskih dionica je, u odnosu na rekordne vrijednosti postignute sredinom 2007., do jučer u prosjeku pojeftinilo za četvrtinu. Tržišna vrijednost njihovih izdatnika je na taj način smanjena s gotovo 29 na 21,8 milijardi kuna ili za oko milijardu eura. Među njima je pet tvrtki koje imaju inozemne većinske vlasnike i oni su izgubili 1,13 milijardi kuna. No, značajnih šest milijardi je manja vrijednost 41 tisuće dioničara, pretežito Istrana, koji su suvlasnici tih tvrtki.


Prethodno tome, prije tri i pol godine, istih 15 tvrtki je vrijedilo 8,7 milijardi kuna. Dakle, iako su sada ostvareni veliki gubici, to su tek manje vrijednosti u odnosu na ranije ostvarene astronomske zarade na dionicama.

stock market burza dionica gubitak tvrtka zarada