Istra: za vikend snijeg - spremite zalihe hrane - u Labinu presušili izvori - poplava prijeti Čepićkom polju

Istra: za vikend snijeg - spremite zalihe hrane - u Labinu presušili izvori - poplava prijeti Čepićkom polju

9.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

- Sve nadležne službe i tijela spremni su za eventualne otežane okolnosti koje bi mogle nastati zbog zimskih uvjeta, tako da građani mogu mirno spavati, zaključio je Vedran Grubišić, dožupan i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije, na sjednici koja je u četvrtak sazvana radi zadnjih priprema za moguće ekstremne vremenske (ne)prilike koje se najavljuju za vikend.

Istra je dosad bila pošteđena snježnih nanosa koji su paralizirali veliki dio Hrvatske i susjedne države, no po prognozama, snijeg bi mogao pasti već u noći s petka na subotu, zbog čega u stožeru građanima savjetuju da pripreme zalihe hrane za nekoliko dana u slučaju da dođe do znatnijeg pogoršanja vremenskih uvjeta.

Također, apelira se na građane da ne kreću na put ako to nije neophodno, a ako moraju, onda je obvezana zimska oprema za automobil. Grubišić je upozorio građane da u idućim danima ne parkiraju vozila ispred javnih službi i ustanova da ne bi ometali eventualne hitne intervencije.

Iako dosad nisu imali značajnih intervencija kao njihove kolege u Dalmaciji, zbog olujne bure posla je bilo i na istarskim prometnicama, najviše zbog uklanjanja porušenih stabala i grana.

Nadležni u Istarskim cestama vele da su spremni za snijeg, ali da uvijek može biti i nenadanih situacija, kao što se dogodilo u Dalmaciji, gdje su nanosi bili viši od tri metra. Tri ekipe s vozilima koje su otišle pružiti pomoć u Splitsko-dalmatinskoj županiji pozvane su da se vrate u Istru da bi bile u pripravnosti za vikend. Ukupno na raspolaganju u Istarskim cestama imaju 21 vozilo za oko 1.800 kilometara cesta.

U Bina-Istri vele da je 80 ljudi spremno za intervencije te da imaju na raspolaganju 12 vozila za posipanje i čišćenje, dakle svakih 13 kilometara po jedno. Kako sada prognoze govore, ne očekuju veći snijeg, već više problema s poledicom. Svoju su spremnost opremom i ljudstvom iskazale i sve komunalne službe u deset istarskih gradova.

Ksenija Družetić-Božić, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu, veli da zbog hladnoće nisu imali pojačanih intervencija.

Iz Lučke kapetanije vele da zbog prognoze koja je došla na vrijeme nisu imali opasnih situacija na moru, tek probleme s nekoliko puknuća vezova barki, stoga su pozvali građane da obilaze svoje brodice. Nedaleko od pulskog akvatorija spas od lošeg vremena pronašla su ovog tjedna čak 54 strana broda, a još ih je osam-devet usidreno.

Ustanju pripravnosti je i Gorska služba spašavanja kao i 1.756 pripadnika Civilne zaštite i spašavanja u 69 postrojbi diljem Istre koji se mogu mobilizirati u svakom trenutku, na poziv župana, gradonačelnika i načelnika. U policiji su već pojačali broj dežurnih ekipa na terenu, što se moglo uočiti zadnjih nekoliko dana po većem broju plavaca na pulskim ulicama.

I svih je sedam vatrogasnih postrojbi opremljeno za ekstremne zimske uvjete te su u svakom trenutku spremne spašavati ljude i imovinu.

U Labinu presušili izvori

Direktor Vodovoda u Labinu Dino Škopac upozorio je na problem suše zbog nedovoljnih količina padalina u 2011. godini, svega 600 litara na metar kvadratni.

- Situacija s izvorima je zabrinjavajuća, svijetli žuto svjetlo uoči turističke sezone. Ne očekujem mnogo od proljetnih kiša jer one ne mogu značajno napuniti bunare, kazao je Škopac.

U pulskom Vodovodu vele pak da nemaju problema s količinom vode. Zbog niskih temperatura ovih su dana pucali vodomjeri, 800 su prijava imali u pulskom Vodovodu, a 280 poziva građana u labinskom, zbog čega su građani ponovno zamoljeni da zaštite vodomjere od hladnoće.

Poplava prijeti Čepićkom polju

Uslijed pješčane oluje koja se obrušila na Čepićko polje, više od 21.000 kubnih metara zemlje nataloženo je u kanalskoj mreži. Hrvatske vode naložile su stoga hitno vađenje zemljanog materijala jer bi Čepićko polje moglo poplaviti ako se meteorološke prilike pogoršaju. (Maša JERIN)

 

vrijeme hrana izvori vrijeme hladnoca cepicko polje zima