ISTRA U SABORU

14.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

ŠTO SU U PROTEKLE ČETIRI GODINE RADILI ZASTUPNICI IZABRANI U ISTRI.

Kajin hiperaktivan, Drandić prespavao mandat.

Damir Kajin - 571 javljanje za riječ; Valter Poropat 179, Dorotea Pešić Bukovac 107; SDP-ovac Anton Peruško 129; zastupnik HSU-a Silvano Hrelja 150 • Lino Červar je 64 puta, a Žminjanin Milan Meden 53 puta branio hadezeovske boje. Najmanje istupa, svega 19, u četiri godine »knjiži« IDS-ovac Valter Drandić.

Raspuštanje Hrvatskog sabora u petak te skorašnje raspisivanje parlamentarnih izbora najbolja su prilika za pregled rada dosadašnjih zastupnika. Statistike aktivnosti zastupnika na 26 (od održanih 27) sjednica petog saborskog saziva najbolje pokazuju tko se koliko javljao za riječ, izlagao u ime kluba zastupnika svoje stranke ili pak »ispravljao netočni navod«.
Među najaktivnijim zastupnicima u radu Sabora uopće, a svakako najmarljiviji Istranin, bio je zastupnik IDS-a Damir Kajin. Na svih 26 saborskih sjednica Kajin se čak 571 put javio za riječ. Od toga u ime Kluba zastupnika IDS-a govorio je 335 puta po 15 minuta te 36 puta po pet minuta. Kajin je imao i 22 pojedinačna nastupa u sabornici, 34 replike, 22 odgovora na replike te 98 ispravaka netočnog navoda. Zbog povrede poslovnika javljao se 19 puta. Statističkim podacima zastupnika Damira Kajina treba dodati i desetak istupa na posljednjoj, 27. sjednici saborskog saziva, na kojoj je govorio do posljednjeg dana rada Sabora.
Drugi zastupnici IDS-a, kao ni Istrani izabrani na listama HDZ-a, SDP-a i HSU-a, nisu bili toliko aktivni. Valter Drandić govorio je ukupno 19 puta na 26 sjednica, Valter Poropat uzeo je riječ u parlamentu 179 puta, od čega je 57 puta nastupao u ime Kluba zastupnika IDS-a. Zastupnica IDS-a Dorotea Pešić Bukovac izlagala je u sabornici 107 puta. U ime kluba nastupila je 77 puta, a u njezinu statistiku ulazi i 16 pojedinačnih rasprava.
Anton Peruško, saborski zastupnik SDP-a iz Istre, izabran u 8. izbornoj jedinici, ukupno je na sjednicama istupao 129 puta. Od toga je 17 puta izlagao u ime Kluba zastupnika SDP-a, dok je replicirao 36 puta. Peruško je pojedinačno istupio 45 puta. Zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja u sabornici je nastupao 150 puta. Od toga je 75 puta govorio u ime stranačkog kluba.
HDZ-ovi zastupnici Lino Červar i Milan Meden bili su nešto manje aktivni nego zastupnici drugih stranaka iz Istre. Lino Červar na 26 sjednica Sabora izlagao je 64 puta. U ime Kluba zastupnika HDZ-a istupao je osam puta, dok je imao i 11 pojedinačnih rasprava. Žminjanin Milan Meden za saborskom govornicom 53 puta branio je hadezeovske boje. U ime kluba zastupnika nastupio je 16 puta, dok je imao i 15 pojedinačnih rasprava. Ostali istupi otpadaju na replike i ispravke.
Brojke, dakle, pokazuju, tko je koliko govorio u protekle četiri saborske godine. Hoće li im ti govori donijeti i glasove birača, pokazat će izbori 25. studenoga.

Drandić istarski zastupnici Istra Izbori Kajin politika Sabor