ISTRA I RIJEKA ZAJEDNO RJEŠAVAJU PROBLEM: Gorivo iz otpada će se u dogovoru s HEP-om ZBRINJAVATI U PLOMINU?

ISTRA I RIJEKA ZAJEDNO RJEŠAVAJU PROBLEM: Gorivo iz otpada će se u dogovoru s HEP-om ZBRINJAVATI U PLOMINU?

25.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svjesni smo da je plasman SRF-a veliki problem. Mogu potvrditi da smo blizu rješenja i da razmatramo nekoliko opcija. Vode se pregovori s HEP-om za preuzimanje i zbrinjavanje SRF-a u Plominu, potvrđuje Josip Dedić direktor tvrtke Ekoplus koja upravljala Centrom za gospodarenje otpada na Marišćini u Primorsko-goranskoj županiji.

Zbrinjavanje famoznog SRF-a (gorivo iz otpada) koji nastaje u MBO postrojenjima županijskih centara za gospodarenje otpadom postao je nacionalni problem. Čini se da je sve krenulo nizbrdo nakon odustajanja Holcima, koji se u slučaju istarskog ŽCGO-a Kaštijun nije javio na natječaj za preuzimanje SRF-a, pa se centar našao u nedoumici gdje će taj otpad plasirati. Problema ima i ŽCGO Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji, koja po ugovoru s Holcimom ima mogućnost slanja SRF-a u cementaru u Koromačno samo još ove i iduće godine.

Nakon toga Marišćina, kao i sada Kaštijun, neće imati kamo s SRF-om. No čini se da se već neko vrijeme radi na pronalasku rješenja, a u igri je nekoliko scenarija. Potvrdio nam je to Josip Dedić, direktor tvrtke Ekoplus koja upravlja centrom na Marišćini. On kaže da je njihov centar cijelo vrijeme u kontaktu s direktorom Kaštijuna Darkom Višnjićem s kojim zajednički rade na konačnom dogovoru i definiranju tehnologije kojom bi se riješilo pitanje zbrinjavanja goriva iz otpada.

- Svjesni smo da je plasman SRF-a veliki problem, a spalionice i cementare u Italiji i Sloveniji su popunjene i nisu ga u mogućnosti preuzimati pa ga i oni šalju prema Beču. Mogu potvrditi da smo blizu rješenja i da razmatramo nekoliko opcija, kaže Dedić, dodavši da su u sve uključeni i Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Otkrio je da se vode pregovori s HEP-om kako bi se SRF u što skorije vrijeme plasirao u Plomin.

- Smatram da bi to bilo najbrže rješenje, no zasad ništa nije definirano, kaže Dedić. Na konstataciju da to svakako neće biti ekološki najprihvatljivije s obzirom na sagorijevane i ispuste kroz dimnjak, Dedić kaže da su u HEP-u u tom smislu spremni na dodatna ulaganja vezano uz zaštitu. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

te plomin smeće spaljivanje hep