Istra - drugi krug izbora za župana, 2 gradonačelnika i 12 načelnika - u Labinu blaži incident sa otvorenom glasačkom kutijom

Istra - drugi krug izbora za župana, 2 gradonačelnika i 12 načelnika - u Labinu blaži incident sa otvorenom glasačkom kutijom

18.5.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Osim za mjesto istarskog župana, gdje je će se u drugom krugu lokalnih izbora 31. svibnja suočiti Ivan Jakovčić i Plinio Cuccurin, u Istarskoj će se županiji u još 2 grada i 12 općina građani u drugom krugu odlučiti za gradonačelnika, odnosno načelnika.

U prvom je krugu, natpolovičnom većinom, IDS-ovim kandidatima ''pripalo'' 8 od 10 gradova: Buzet - Valter Flego ((IDS-SDP-HSLS - 83,02 posto), Labin - Tulio Demetlika (IDS - 57,87), Novigrad - Anteo Milos (IDS - 61,59), Pazin - Renato Krulčić (IDS - 52,75), Poreč - Edi Štifanić (IDS - 68,86), Pula - Boris Miletić (IDS-SDP – 57,91), Rovinj - Giovanni Sponza (IDS - 71,88) i Vodnjan - Klaudio Vitasović (IDS - 62,58).

Drugi će krug izbora, dakle, biti proveden za gradonačelnika Buja, odnosno između Edija Andreašića (IDS-SDP) koji je u prvom krugu dobio 35,12 posto i Darka Jergovića (HDZ) koji je dobio 28,37 posto, te za gradonačelnika Umaga gdje je kandidat koalicije HSU-HNS-Zeleni Vili Bassanese osvojio 34,72 posto, a IDS-ov kandidat Marinko Blažević 27,89 posto.

Na izborima u 31 istarskoj općini u prvom je krugu izabrano 19 načelnika: IDS je dobio 10 načelnika, nezavisni Ladonjini kandidati pobijedili su u 5 općina, 2 načelnika ima SDP, 1 HSLS i 1 HDZ.

Drugi krug izbora provest će se, stoga, u 12 općina: Fažana - Dušanka Šuran (IDS-HSU) i Ada Damjanac (SDP); Funtana – Tomislav Čoga (nezavisni) i Eugen Fabris (IDS); Karojba - Vlado Lakošeljac (nezavisni) i Denis Lakošeljac (HSLS); Kršan - Valdi Runko (nezavisni) i Boris Babić (HDZ-HSS); Lanišće - Neven Mikac (nezavisni) i Vladimir Žmak (HDZ); Ližnjan - Srećko Ševerlica (IDS) i Marčelo Miletić (HSU); Marčana - Marijan Kostešić (IDS-SDP) i Vesna Biletić (HSU); Medulin - Goran Buić (nezavisni) i Emil Jukopila (nezavisni); Oprtalj - Aleksander Krt (IDS-SDP) i Paolo Nežić (HNS); Pićan - Ivan Franković (IDS-HSLS) i Kristina Đurović (nezavisna); Svetvinčenat - Dalibor Macan (SDP) i Igor Macan (IDS); Žminj - Kristijan Benčić (IDS) i Aldo Bančić (SDP).

IDS-ovi kandidati za gradonačelnike i načelnike u većini su, proizlazi iz navedenog, bili uspješniji od kandidata za župana, ujedno i predsjednika stranke, Ivana Jakovčića, koji je u prvom krugu dobio glasove 47.021 birača, odnosno 47,35 posto te ide u drugi krug s kandidatom Ladonje Plinijom Cuccurinom, koji je dobio glasove 24.429 birača, odnosno 24,6 posto. Zanimljivo je također, da je na jučerašnjim izborima izlazak građana na izbore na razini županije bio čak 20 posto veći nego na lokalnim izborima 2005. godine. Prije četiri godine glasalo je 82.073 građana, od evidentiranih 193.599 birača, a jučer 99.305 građana od ukupno 200.072 evidentiranih.

Cuccurin: Sve je ostvarivo, promjene su se dogodile

- Danas je sigurno, u Istri nakon ovih izbora više ništa neće biti kao prije. Ladonjine nazavisne liste su druga snaga na političkoj pozornici Poluotoka. Uz pet načelnika Ladonje i Gorana Buića u drugom mandatu za načelnika Medulina, naše su nezavisne liste u općinama, gradovima i Županijskoj skupštini, prema neslužbenim rezultatima, osvojile ukupno 65 vijećnička mjesta, komenatar je iz stožera nezavisnih listi Ladonje.

- Istra više nije ista kao što je bila prije. Dogodile su se promjene. Entuzijazam, znanje, iskustvo i sudjelovanje građana su pobijedili na ovim izborima. Pokazali smo ono što se činilo neostvarivim - da je moguće pobijediti personifikaciju monopolske vlasti u Istri unatoč medijskoj blokadi lokalnih tiskanih medija, rekao je Plinio Cuccurin zadovoljan s izborenim drugim krugom u utrci za istarskog župana. 

Jakovčić: Pobjeda nam je izmakla ''za dlaku'' 

- Za izbor župana Istarske županije pobjeda u prvom krugu izmakla nam je za dlaku. Zahvaljujem svima koji su glasali za mene kao kandidata i idem u kampanju za drugi krug, želim biti župan svih građana Istre. Kampanju započinjem večeras u svojem rodnom gradu u Poreču, na rivi i proći ću cijelu Istru da se s jedne strane svima zahvalim i da pozovem svih da glasaju u drugom krugu, kako bismo za 14 dana završili posao kojeg smo zajedno započeli, rekao je Ivan Jakovčić.

- Oduševljen sam velikim uspjehom tima gradonačelnika i siguran sam da ćemo zajedno upravljati Istrom u narednom mandatu. Rezultati za Županijsku skupštinu osiguravaju značajnu stabilnost, time ostvarujemo ono što smo obećali građanima, da ćemo stabilno, bez afera i u korist svih građana Istre voditi županiju, dodaje kandidat za župana IDS-a, SDP-a i HNS-a Ivan Jakovčić. 

Bassanese: građani su tražili promjene i dobit će ih

Ne veliko, ali ipak iznenađenje plasman je nezavisnog kandidata za gradonačelnika i donedavnog predsjednika Gradskog vijeća Vilija Bassanesea u drugi izborni krug u kojem će za prvog čovjeka Umaga pripetavati s još aktualnim gradonačelnikom Marinkom Blaževićem.

- Građani su tražili promjene na vlasti i dobili su je. Za sada samo polovično jer se još 30. svibnja moraju izjasniti za jednog od nas dvojice. Promjene su moguće a uz četiri stranke koje me potpomažu i moju nezavisnu listu Umažani će i doživjeti promjene, rekao nam je Bassanese.

 

Barkun

 

 

GONG: Izbori u Istri prošli mirno

 
 
Lokalni izbori su u Istri prošli mirno i bez većih incidenata, izjavio je za naš list Petar Ležaja iz GONG-ovog regionalnog ureda Rijeka.
- Bilo je nekoliko izoliranih slučajeva kršenja izborne šutnje u vidu lijepljenja plakata u krugu unutar 50 metara od biračkih mjesta. GONG je iz Istre zaprimio telefonske pozive građana koji nisu znali na kojem biračkom mjestu moraju glasati te pozive građana koji imaju poteškoće u kretanju. Istru je pohodilo dvadesetak GONG-ovih promatrača, a aktivne su bile i tri mobilne jedinice, kazao je Ležaja.
Što se kršenja izborne šutnje tiče, GONG je zabilježio da su se iz Buzeta građani javljali jer im je u subotu stigao automatski poziv da izađu na izbore i glasuju za SDP. U Marčani je pak IDS zvao birače i pitao ih jesu li izašli na izbore. U Novigradu je zabilježeno da su se plakati HDZ-a nalazili na deset metara od biračkog mjesta. U Medulinu su se stranački plakati nalazili u neposrednoj blizini biračkog mjesta, a birački odbor ih nije želio ukloniti. Što se nepravilnosti tiče, zabilježen je samo jedan blaži incident i to u Labinu na biračkom mjestu broj sedam, u zgradi osnovne škole gdje je glasačka kutija bila otvorena. (B. V.)

Plinio Cuccurin ivan jakovčić izbori lokalni izbori politika demetika Ladonja izbori2009