Istarsko biti ili ne biti...

Istarsko biti ili ne biti...

11.1.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

 

Ponukani izjavama aktualnih istarskih čelnika koji su ovih dana izašli u medijima, osjećamo potrebu cjelokupnu istarsku javnost upozoriti na krivo poimanje problema vezano za ekološku nesreću koja je snašla nevini istarski narod dolaskom najveće greenfield investicije iza koje se skriva najveći ekološki zagađivač na prostorima RH. Žalosno je da čak ni nakon višegodišnjeg medijskog prepucavanja na relaciji narod – Rockwool, naša Vlast nije uvidjela težinu problema s kojim je suočeno stanovništvo direktno ugroženog područja, niti uviđa probleme s kojima će se u budućnosti suočiti stanovnici i privreda istarskog poluotoka, a tu prvenstveno mislimo na turizam i sve djelatnosti vezane uz njega.

Dok se naši političari dogovaraju o dopunskoj turističkoj ponudi, stanovništvo u okolici Rockwool-a sa strahom pogledava u Rockwool-ove dimnjake u nadi da će poživjeti još jedan dan. Stanovništvo je svakim danom Rockwool-ova rada suočena s uvažavanjem interesa krupnog kapitala, a političari se bave umjeravanjima, usklađivanjima, pozitivnim zakonima RH koji se primjenjuju samo na papiru, ali ne i u stvarnosti. Za to vrijeme pitanje prava na zdravi život ugroženih građana, zauzelo je značajnu ulogu u svakodnevnom životu, te suočeni neradom državnih institucija sami su preuzeli odgovornost obrane prava na život te zaštitu životnog prostora za sebe i buduće naraštaje. Dok se odgovorni bave mogućim terminom održavanja tematske sjednice i o tome pregovaraju, odugovlače, dogodit će se narod. Do sada naši političari nisu ništa učinili po pitanju zagađenja koje dolazi iz Rockwool-a. Usprkos činjenici kako je predizborna kampanja već počela, nadamo se da ipak neće doći do odugovlačenja sa sazivanjem sjednice na temu Rockwool. Smatramo da bi sudbina ljudi trebala biti jedan od najvažnijih prioriteta djelovanja svakog odgovornog političara u Istri, a i šire.

 Kratak osvrt na nastavak probne proizvodnje u 2009. godini:

Dana 07.01.2009. u ranim jutarnjim satima Rockwool Adriatic d.o.o. nastavio je s probnom proizvodnjom. Stanovnici su opet suočeni s «temperaturnom inverzijom» u lugu koja se intenzivirala u kasnim večernjim satima kada su nastale brojne fotografije koje izravno svjedoče o apokalipsi u našem životnom okruženju. Koliko je nama poznato nitko od službenih osoba, pa čak ni stanice, umjerene po europskoj normi EN 14181:2004, nisu reagirale. Zar su nas se i europske norme odrekle kao i naši stručnjaci i trenutna vlast? Reagirao je samo narod, zabrinuto gledajući u tvorničke dimnjake i parametre izmjerene na mjernim stanicama.

 Udruga «Naša zemlja»

Matilda Ilić

Rockwool Potpićan Istra Croatia naša zemlja