Istarski ured u New Yorku vodit će s 10 posto snage

Istarski ured u New Yorku vodit će s 10 posto snage

13.3.2014. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prema odluci istarskog župana Valtera Flege, voditeljica tajnovitog Ureda Istarske županije u New Yorku, Labinjanka Nina Laškarin, čak će 90 posto svog radnog vremena posvetiti EU projektu SEED, zajedno sa zaposlenikom Istarske županije Dinom Bubićem i vanjskim suradnikom Leom Budicinom.

Preostali dio radnog vremena, odnosno 10 posto, Nina Laškarin vodit će njujorški ured, što dovoljno govori o ambicijama i dometima  ove prekooceanske filijale županijskog odjela koji vodi Orijano Otočan, a za koji se ni dvije godine nakon osnivanja ne zna čemu služi i čime se bavi, ali nas do sada košta 2,5 milijuna kuna.

Istrani koji pune proračun u ovoj će godini za rad njujorškog Ureda platiti 984.025 kn. Od toga je za plaću te doprinose Nine Laškarin namijenjeno 282.025 kn, a za njene ostale troškove još 55.000. Ukupno za materijalne rashode ide gotovo 700.000 kn, od čega čak 535.000 čine ''''rashodi za usluge'''', a još 67.000 kn ''''ostali nespomenuti rashodi poslovanja''''.

Javnost, shodno dosadašnjoj transparentnosti, nije upoznata s detaljima ove velikodušne raspodjele javnog novca, posebno koje su to usluge vrijedne pola milijuna kuna i kome se plaćaju.

Na Istrian Information Center, kako se Ured u Queensu naziva, i u prošloj je godini potrošen podjednak iznos novca poreznih obveznika, a godinu dana ranije, kad je i osnovan, 457 tisuća kuna. I dalje nije javno dostupna službena odluka o formiranju ureda, ugovor o 10-godišnjem zakupu prostora ni odluka o imenovanju voditeljice Laškarin, koja je poslovnu karijeru započela 2008. godine kao administrativna referentica za ljudske resurse i pravne poslove u raškoj tvrtki Drives and Motors d.o.o. (MBM)

nina laškarin istarski ured u new yorku iseljenici eu eu projekti