Istarski referendum o Plominu - nezakonit

Istarski referendum o Plominu - nezakonit

22.8.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Savjet IDS-a usvojio je prije tjedan dana zaključak o raspisivanju lokalnog referenduma o gradnji Trećeg bloka TE Plomin. Predsjednik tog tijela, koji je ujedno i pomoćnik ministra gospodarstva Darko Lorencin, izjavio je da samo još traju polemike  hoće li neposredno izjašnjavanje biti na području cijele županije ili samo na Labinštini. Međutim, te polemike mogu prestati jer takav referendum ne bi bio zakonit, neovisno o tome bi li u njemu sudjelovali svi birači u Istri ili tek oni na prostoru Labina i četiri okolne općine. To je stav Ministarstva uprave.

Nemaju ovlasti

"Ministarstvo u prvom redu smatra da izgradnja termoelektrane nije u samoupravnom djelokrugu niti jedinica lokalne samouprave, dakle općina i gradova, niti u djelokrugu jedinice područne (regionalne) samouprave, dakle županije. Naime, energetska politika, planiranje energetskog razvitka kao i osnovna pitanja obavljanja energetskih djelatnosti, pitanja su od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a uređena su posebnim propisima.

Nadalje, Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi određena su pitanja o kojima se može raspisati lokalni referendum i na taj način omogućiti građanima da neposredno sudjeluju u odlučivanju u lokalnim poslovima. Predstavničko tijelo jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave, tj. općinsko i gradsko vijeće te županijska skupština, može raspisati referendum samo o pitanjima iz svog samoupravnog djelokruga.

Drugim riječima, ako predstavničko tijelo nije ovlašteno odlučivati o pitanju o kojem se traži raspisivanje referenduma, a to je u ovom slučaju pitanje izgradnje termoelektrane Plomin što ne spada u samoupravni djelokrug, tada predstavničko tijelo nije ovlašteno niti donijeti odluku o raspisivanju referenduma po tom pitanju", ističe se u preciznom odgovoru Ministarstva uprave na naše pitanje o zakonskoj utemeljenosti mogućeg referenduma o Istri o TE Plomin.

Moralni pritisak

U IDS-u su svjesni da njihov referendum ne bi mogao biti obvezujući za Vladu, ali im je želja pozvati birače na izjašnjavanje.

- To bio savjetodavan referendum, na određen način moralni pritisak na Vladu i ako bi on uspio ne vjerujem da bi u Zagrebu mogli ignorirati referendumske rezultate, rekao nam je potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. Međutim, zakon nije predvidio savjetodavne referendume koje bi raspisivala predstavnička tijela jedinica lokalne ili regionalne samouprave.

- Samo država može raspisivati savjetodavne referendume. Svi referendumu koje raspisuju lokalne jedinice su obvezujući, pojasnio nam je pomoćnik ministra uprave Boris Milošević.

Ponavlja se, dakle, situacija iz 1996. godine kad je IDS također htio organizirati referendum o Drugom bloku TE Plomin. U potporu referendumu prikupili su i skoro 10 tisuća potpisa, ali su iz Ministarstva uprave priopćili da se o objektu koji je od državnog interesa ne može neposredno izjašnjavati na lokalnoj razini. Tada su u oporbenom IDS-u zanemarili spomenuti naputak, pa je skupština Istarske županije raspisala referendum. No, HDZ-ova Vlada koju je vodio Zlatko Mateša jednostavno je zabranila referendum, a IDS se povukao.

- Nikad neću okrenuti leđa Zoranu Milanoviću, ali na referendum bih i na štakama išao. Između zdravlja ljudi i investicija, uvijek ću izabrati ovo prvo. Ali, za sve oko referenduma odgovoran je predsjednik IDS-a i župan Ivan Jakovčić, eventualan poraz je njegov poraz, ja tu ne mogu ništa izgubiti, zaključuje Kajin. (D. CIGLENEČKI/Novi list)

Grubišić: Građani moraju odlučiti o svojoj sudbini
Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić smatra da bi bilo moralno da građani Istre odlučuju o svojoj sudbini jer termoelektrana Plomin 3 donosi bitne promjene u njihovu načinu života. (S. Be.)

te plomin te plomin 3 referendum ids vedran grubišić