Istarski mljekari blokirali cestu tunel Učka - Labin

Istarski mljekari blokirali cestu tunel Učka - Labin

22.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U srijedu, u kasnim poslijepodnevnim satima istarski su proizvođači mlijeka u koordinaciji sa zagrebačkim stožerom odlučili izaći na državnu cestu tunel Učka - Labin kod mjesta Boljunsko Polje. Dvadesetak traktora oboružanih hrvatskim i istarskim zastavama vožnjom u koloni usporavalo je promet na dionici oko Boljunskog Polja.

Većih zastoja nije bilo, što zbog toga jer je promet preusmjeravala i naizmjenično regulirala pazinska policija, a što zbog toga što u večernjim satima promet na toj dionici nije intenzivan. Istarski su farmeri još na cesti, a prometnicu će, kako su rekli, držati blokiranu čitavu noć, "ako se prije jutra ne odluče krenuti preko Učke".

Još su u podne istarski proizvođači mlijeka okupljeni u udrugu Mlikarica, nezadovoljni pregovorima Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) i Ministarstva poljoprivrede, pokrenuli traktore i krenuli na cestu.

U dugoj i sporoj koloni praćenoj policijom u kojoj je, osim tridesetak traktora, bilo i mnogo osobnih automobila, četrdesetak, istarski su mljekari krenuli iz konobe Jelenić kraj Svetog Petra u Šumi prema Pazinu, gdje su na pola sata simbolično blokirali središte grada. Nakon obilaska grada na traktorima su se uputili prema Cerovlju, gdje su oko 14 sati nastavili prosvjed kraj čvora Istarskog ipsilona.

 No, već prije pokretanja traktorske kolone stigla je do istarskih mljekara vijest da je glavni predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka HSUPM-a Darko Pavičević napustio pregovore.

- Ne možemo vjerovati da nas Ministarstvo vodi u takvu situaciju i napušta, bila je prva reakcija rezigniranog dopredsjednika udruge istarskih proizvođača mlijeka Mlikarica Đanija Fajmana.

- Meni je žao da danas nismo ništa postigli, makar sam to i očekivao, ali idemo opet na punktove i čekamo daljnje direktive, kazao je Fajman dok je kolegama iz branše davao posljednje upute kako se treba vladati tijekom prosvjeda.

- Država mora iznaći sredstva ako želi da igramo zajedničku utakmicu na tržištu, ako ne, bit ćemo daleko slabiji i prijeti nam krah. Ovi ljudi danas nisu ovdje zato što im je dobro, svi oni imaju posla preko glave na svojim farmama. Oni su tu zato što nemaju drugog izlaza. Kroz pola godine, ako ne prihvate Promemoriju, nas nema. I sada smo robovi banaka, ali tada ćemo nestati. Proizvodnja mlijeka u Istri neće pasti 10 ili 50 posto, nego 100 posto, kazao je Fajman okupljenim novinarima.

 Napomenuo je i da su u stalnoj koordinaciji sa Stožerom za obranu cijene mlijeka u Zagrebu te da će idućih dana, ako bude potrebno, krenuti prema glavnom gradu ili prema nekom drugom punktu koji dogovore.

- Jadni naši građani, pit će uvozno mlijeko tko zna kakve kvalitete, ustvrdio je predsjednik Mlikarice Silvano Orbanić i dodao da su hrvatski mljekari već osam godina u sustavu kontrole kvalitete poput zemalja EU-a, što znači da "imamo europsko mlijeko, ali nudi nam se za njega balkanska cijena".

- Troškovi sabiranja mlijeka povećavaju se iz dana u dan s jedne strane zbog smanjenja proizvodnje mlijeka u Istarskoj županiji, a s druge zbog velikog porasta troškova kroz cijenu dizelskog goriva. Odlučili smo da Istarska županija u ovoj godini iznađe dodatnih 300 tisuća kuna kojim bi se zbog raštrkanosti istarskih proizvođača subvencionirali troškovi sabiranja mlijeka, kaže županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović.

Proizvođači mlijeka traže da se njegova otkupna cijena određuje, kao i dosad, na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU-a u prethodna tri mjeseca, odnosno prema neobvezujućem dokumentu nazvanom Promemorija, koji su 2009. donijeli u Ministarstvu, a koji se dosad poštovao.

 Od Ministarstva poljoprivrede traže subvencioniranje troškova proizvodnje, a od Vlade da donese odluku o intervenciji na tržištu mlijeka od 42 lipe po kilogramu mlijeka za razdoblje od 1. studenog prošle godine do ulaska Hrvatske u EU. (A. DAGOSTIN; snimio M. MIJOŠEK)

mljekari prosvjed blokada promet cijene eu