Istarski ipsilon: Sinonim za brzu vožnju i nesreće

Istarski ipsilon: Sinonim za brzu vožnju i nesreće

25.8.2009. // Dnevnik.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Istarski ipsilon brza je i opasna poluautocesta, na kojoj je ove sezone zabilježeno znatno više prometnih nesreća, nego prošle sezone. Stručnjaci upozoravaju da se na takvim cestama mora voziti znatno sporije nego na punoj autocesti.

Istarski je ipsilon, nažalost, inačica za brzinu većini vozača. Juri se sa svim raspoloživim konjskim snagama, primjer jednog Poljaka, koji je prekoračio dozvoljenu brzinu i za avanturu platio 500 kuna, samo je jedan od mnogih. ''Razgovarao sam sa kćerkom i nisam vidio ograničenje ni policiju'', rekao nam je Jacek Janosz.

 

Na istarskom se ipsilonu ovog ljeta dogodila 51-na prometna nesreća što je 16 više nego lani, a 13 je osoba više ozlijeđeno u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 10. ''Na istarskom ipsilonu do današnjeg dana evidentirane su 4 prometne nesreće s poginulim osobama'', istaknuo je Davor Tomičić iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa. Jako velike brzine i nepropisno pretjecanje glavni su uzroci ovakvim epilozima.

Još uvijek nije autocesta

''Prije dvije godine investirali smo u zvučnu horizontalnu signalizaciju, koja upozorava vozača na nepropisno pretjecanje'', objasnio nam je Christian Santaleza, član uprave Bina. U svrhu prevencije su postavljeni i informacijski radari, no životi i dalje ostaju na cesti. ''Do sada su evidentirani razno razni slučajevi, poput brzine do 220 kilometara na sat te vožnje pod utjecajem alkohola s 3,58 promila'', rekao je Tomičić. Prava je lutrija svakog dana sjesti u automobil i krenuti ipsilonom jer nikad se ne zna tko vam i kada može doći ususret. Do izgradnje punog profila proći će još vremena, nažalost neki vozači ga vožnjom tretiraju već sada kao autocestu.

istarski ipsilon ipsilon bina istra promet prometne nesreće nesreća crna kronika brzina cristian santaleza