Istarski GROZD: "Nove podvale istarskog župana"

Istarski GROZD: "Nove podvale istarskog župana"

5.6.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Perfidan i naivan pokušaj Ivana Jakovčića da naš zahtjev za raspisivanjem referenduma na razini Pule i Općine Medulin o izjašnjavanju za ili protiv Kaštijuna zamijeni te predloži referendum na razini cijele Županije upravo je demonstracija onoga što mi odavno tvrdimo - Pulom se ne upravlja iz Pule, a njen utjecaj na politiku Istarske županije je minoran, rekao je Livio Bolković (ISDF) na današnjoj konferenciji za novinare Istarskog GROZDA, a povodom zbivanja oko Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Naglasio je kako je ovaj Jakovčićev postupak jasna poruka građanima da Puležani nisu sposobni odlučiti o tome kako će njihov grad izgledati te da su Gradsko vijeće i Poglavarstvo samo institucije na papiru, a odluke stižu iz Poreča, Pazina i drugih podobnih gradova. - Nadamo se da Puležani nisu glupi i da će prepoznati ovaj bezobrazan način obmanjivanja i nuđenja referenduma na županijskoj razini te da će se usprotiviti štetnoj ideji centralnog odlagališta otpada iz cijele Istre na Kaštjunu, naglasio je Bolković.  

Da se javnost od strane vladajućih od samog početka obmanjuje netočnim i insceniranim informacijama mišljenja je i Miro Božac, predsjednik HSU-a Općine Medulin. No, kako kaže, još je žalosnije da se u njihovu službu stavilo i Ministarstvo za zaštitu okoliša i prostornog uređenja prezentiranjem javnosti potpuno netransparentnog izvješća po kojemu su građani u potpunosti imali uvid u sve poslove i planove oko Kaštjuna. - Samo su se pohvalili kako su javni uvidi i rasprave o Studiju utjecaju na okoliš trajale i dulje od zakonom propisanog roka, no, nisu istaknuli u kojim su periodima organizirani uvidi kao ni činjenicu da je studija na svim javnim raspravama odbačena. Vozi se dalje kao da rasprava nije niti bilo, a to je ono što nervira građane, porezne obveznike koji ih financiraju, istaknuo je Božac. Dokle god ne bude napravljena kvalitetna analiza koja će dati odgovore na sva neriješena pitanja i probleme oko regionalnog odlagališta otpada Medulinci se neće složiti i prihvatiti ideju Kaštijuna, kaže Božac.

- Mi nismo tražili referendum građana županije već referendum stanovnika Pule i Medulina, jer se ŽCGO gradi na našem teritoriju, u našem dvorištu i mi trebamo odlučiti želimo li ga na Kaštijunu ili ne. Stoga od gradonačelnika Borisa Miletića tražimo da on raspiše referendum, naglasio je Janko Žužić, dopredsjednik gradskog ogranka HDZ-a Pule istaknuvši još da se, iako je lokacija Kaštijuna unesena 2002. godine u županijski Prostorni plan, moraju analizirati i druge alternativne lokacije i tehnologije, a ne ostavljati samo jednu mogućnost i plašiti građane napuljskim scenarijem.

 

Na odluke i rad župana osvrnuo se i Anton Rupnik istaknuvši da rad, praćenje i usmjeravanje razvoja gospodarstva Istre ide u najgorem smjeru. - Sva sila projekata poput Kaštijuna, spaljivanja otpada u cementari, Rockwoola, Plomina 3 i drugo prelaze sve granice morala jedne osobe. No, evidentna je činjenica da svi ti potezi proizlaze iz osobnih interesa i profita, komentirao je Rupnik, a svoje tvrdnje potkrijepio izjavom da centar za zbrinjavanje otpada neće biti zbrinjavanje nego samo lakši način da se skupi što više otpada za proizvodnju goriva čijom će se distribucijom, pak, opet netko okoristiti. Još jednom je istaknuo da građani Pule prema svim zakonima, koji se ovdje grubo krše, imaju pravo odlučivati o svojoj sudbini i kvaliteti svoga života.

- Vlast koju predvodi Ivan Jakovčić zapala je u kaljužu moralne i profesionalne nesposobnosti, u kaljužu neznanja koja nas prema dosad viđenom sigurno neće izvući iz svih Kaštijuna, Rockwoola i ostalog što su nam dovukli, ustvrdio je Bruno Poropat.

Igor Belas, predsjednik županijskog ogranka HSS-a, se, pak, osvrnuo na nedavno istraživanje prema čijim rezultatima je Pula između 8 većih gradova Hrvatske najgora po kvaliteti života, ali i po perspektivi. - Otvoreno pitam gradonačelnika kao Puležana da li će i dalje nasjedati na ideje svojih vođa koji mu smeće donose u njegovu kortu. Rezultati govore za sebe: ova vlast očigledno ne nudi građanima perspektivu. Stoga je došlo vrijeme za promjene, zaključio je Belas.

 

Rupnik presica izjava župan Rockwool Plomin Bruno Poropat Istarski grozd