Istarska županija osigurava 5.269.803,00 kn za energetsku obnovu zgrade Srednje škole Mate Blažine Labin

Istarska županija osigurava 5.269.803,00 kn za energetsku obnovu zgrade Srednje škole Mate Blažine Labin

11.11.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pred Skupštinom Istarske županije je usvajanje Proračuna za 2017. godinu, čije će se prvo čitanje naći na dnevnom redu sjednice Skupštine ovog ponedjeljka. Prijedlog novog Proračuna je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, predstavio istarski župan Valter Flego.

Izradi Proračuna, naglasio je župan Flego, pristupilo se odgovorno i racionalno kako se ne bi dovela u pitanje realizacija planiranih ili već započetih županijskih razvojnih projekata.

„I ove smo godine bili suočeni s nizom nepoznanica te svjesni činjenice da nam predstoji još jedno financijski izazovno razdoblje. Naime, zbog prijevremenih parlamentarnih izbora, Vlada nije donijela zakonom propisane Smjernice o očekivanim ekonomskim kretanjima u 2017. godini prema kojima bi mogli planirati Proračun“, kazao je župan dodajući kako u Proračun nisu uključene novine koje predlaže nova Vlada, a odnose se na najavljenu poreznu reformu kojom bi se ponovno značajno smanjili prihodi od poreza na dohodak lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Kako je ujedno najavio, župan će na tu temu, u svojstvu potpredsjednika Hrvatske zajednice županija, idućeg tjedna razgovarati s predsjednikom Sabora Božom Petrovom.

Prijedlog Proračuna iznosi 1.230.000.000,00 kn, te i ove godine objedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije. Od planiranog iznosa, dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 214.715.203,33 kuna ili 17,5% ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1.015.284.796,67 kune, odnosno 82,5%.

"Racionalizacija poslovanja, koju iz godine u godinu sustavno provodimo, omogućuje nam da u Proračunu za 2017. godinu čak 34,6% sredstava usmjerimo u razvojne programe i projekte, od kojih su najznačajnije investicije izgradnja i opremanje Opće bolnice Pula, izgradnja i dogradnja domova za starije osobe, značajna ulaganja u Srednju školu Mate Blažine Labin i ostale škole, nastavak projekta izgradnje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina, te priprema brojnih EU projekta", istaknuo je istarski župan.

Od ostalih projekata i programa, župan Flego je izdvojio više od 4 milijuna namijenjenih za povećanje konkurentnosti gospodarstva, kao i daljnja ulaganja u turizam. Međutim, najviše proračunskih sredstava namijenjeno je podizanju kvalitete života kroz ulaganje u zdravstvo te u poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi.

"Jedan od naših prioriteta je nastavak projekta uređenja i dogradnje domova za starije osobe za koje je u 2016. godini osiguran kredit u visini od 22 milijuna kuna. Također, izdvajamo 900.000 kn za pripremu i provedbu više manjih projekata za zapošljavanje i socijalno uključivanje posebnih ciljnih skupina u nepovoljnom položaju, a od dugoročno značajnih projekata je i ulaganje u Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat, u Rovinju, čime želimo podići kvalitetu i konkurentnost te zdravstvene ustanove", rekao je župan.

Županija dogodine nastavlja i s ulaganjima u obrazovanje: 5.269.803,00 kn u energetsku obnovu zgrade Srednje škole Mate Blažine Labin i 1.800.000,00 kn za izmjenu derutne stolarije i sanaciju krova Osnovne škole Mate Balote Buje.

Za istarsku  poljoprivredu od velike je važnosti nastavak izgradnje sustava navodnjavanja, a u 2017. godini osigurana su sredstva za za početak izgradnje Sustava navodnjavanja Červar Porat Bašarinka, čija ukupna vrijednost iznosi oko 106 milijuna kuna. Predviđen je i nastavak razvoja i implementacije brenda Istarske kvalitete i vezane oznake IQ, koji pridonosi promociji istarskog identiteta na domaćem i svjetskom tržištu.

Od ostalih projekata za koja Istarska županija izdvaja financijska sredstva župan je spomenuo Pomoćnike u nastavi te implementaciju Zavičajne nastave u vrtiće i škole, odnosno izradu Priručnika za Zavičajnu nastavu, namijenjenog odgajateljima i učiteljima.

 

Od kapitalnih projekata, očekuje se nastavak radova na izgradnji nove Opće bolnice, u Puli, za što Županija u 2017. godini izdvaja 3.867.000,00 kn za otplatu kamata.

Jedna od novina je izrada Registra imovine Istarske županije, koji će omogućiti kvalitetnije upravljanje županijskom imovinom, a u pripremi je i cijeli niz projekata koji će se kandidirati na Strukturne i druge EU fondove. Među njima, župan Flego je izdvojio projekte "Revitas III" i "Put Kaštela"; projekt kroz koji će se educirati stručno osoblje za prepoznavanje darovite djece; projekt Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula, te projekt osnivanja i opremanja Centra za napredne materijale Istarske županije - CEKOM.

Na samome kraju župane Flego je naglasio kako su dosadašnji rezultati pokazatelj da Istra dobro radi i da pomno promišljen i sustavan rad donosi konkretne rezultate, što potvrđuje i najnoviji podatak prema kojemu je registrirana nezaposlenost u listopadu 2016. godine manja za čak 25,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Zajedničkim zalaganjem Županije, istarskih gradova i općina, javnog i privatnog sektora i u 2017. godini usmjeravat ćemo naše znanje, resurse i snagu u daljnji razvoj Istre. Želimo i dalje biti regija primjer drugima te lokomotiva razvoja u Hrvatskoj", poručio je župan i zaključio kako je Proračun za 2017. godinu stabilan, osigurava odgovorno poslovanje županijske uprave, brzo i kvalitetno rješavanje zadataka, dostupnost informacija, te otvorenost i transparentnost rada.

 

obnova fasade fasada proračun srednja škola mate blažina