Istarska županija nabavila vrijednu opremu za sprečavanje onečišćenja mora

Istarska županija nabavila vrijednu opremu za sprečavanje onečišćenja mora

30.7.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Istarski župan Valter Flego jučer je, u Luci Pula, potpisao Ugovor o skladištenju opreme za sprečavanje onečišćenja mora s Lukom Pula d.o.o. te Zapisnik o privremenom prihvaćanju robe s tvrtkom Luveti d.o.o. Potpisivanju su prisustvovali i županijski pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić, direktor Luke Pula d.o.o. Dalibor Suljević i direktor isporučitelja, tvrtke Luveti d.o.o. Tino Herceg. Riječ je o opremi, ukupne vrijednosti 594.779,10 HRK, nabavljenoj u sklopu europskog projekta HAZADR - „Jačanje zajedničkog kapaciteta za borbu protiv onečišćenja Jadranskog mora uljima te ostalim otrovnim i štetnim tvarima“.

U Istarskoj se županiji, naglasio je župan Flego, trenutno provodi 43 europskih projekata, među kojima je i iznimno značajan, „zeleni“ projekt HAZADR.

„U slučaju onečišćenja mora, moramo znati promptno reagirati za što su nam potrebni educirani ljudi i sofisticirana oprema. Upravo to je cilj ovog projekta u kojem sudjeluju partneri iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Uspostavom prekogranične mreže za prevenciju i upravljanje hitnim slučajevima želimo smanjiti rizik od onečišćenja i zagađenja Jadranskog mora“, rekao je župan dodajući kako nesreća ne poznaje granice te je zbog toga nužno djelovati zajednički.

 

U sklopu projekta, danas je započela i dvodnevna radionica za lokalne stručnjake kojima će biti predstavljena novonabavljena oprema te će biti obučeni za rad s istom.

Projekt HAZADR - „Jačanje zajedničkog kapaciteta za borbu protiv onečišćenja Jadranskog mora uljima te ostalim otrovnim i štetnim tvarima“, sufinanciran je u sklopu programa prekogranične suradnje IPA Adriatic CBC 2007 - 2013, a ukupna mu je vriejdnsot 3.123.938,69 eura.

 

ekologija onečišćenje mora more čistoća