Istarska županija: Ministru predano 19.000 potpisa za bolju Hitnu pomoć

Istarska županija: Ministru predano 19.000 potpisa za bolju Hitnu pomoć

31.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Centar za građanske inicijative Poreč u suradnji s Istarskom županijom organizirao je u sjedištu Istarske županije u Puli sastanak ministra zdravlja Rajka Ostojića s predstavnicima istarskih zdravstvenih ustanova, na koji su pozvani gradonačelnici Labina, Pazina, Poreča i Umaga, priopćeno je u utorak iz Županije.

Susret je sazvan u povodu inicijative građana u navedenim gradovima, kada su potpisivanjem peticije tražili učinkovito rješenje za Hitnu medicinsku pomoć. Prije rasprave predstavnici i aktivisti građanske inicijative predali su ministru prikupljenih 19.000 potpisa.

Prema izvještaju iz priopćenja, načelnik uprave Istarske županije Valerio Drandić istaknuo je da je, sukladno zdravstvenoj reformi, od 1. studenoga 2011., u Istarskoj županiji počeo s radom Zavod za hitnu medicinu, koji je donio i više novca, ali još uvijek nedovoljno da zadovolji standard kakav traže građani.

- Zbog uočenih nedostataka i želje da građani ne nailaze na zatvorena vrata Hitne pomoći, 23. studenog 2011. sklopljen je sporazum o suradnji između Istarske županije, Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu.

Sustav je nadograđen istarskim modelom, koji podrazumijeva da je u djelatnost stalno uključeno još 5,5 doktora medicine, 10 medicinskih sestara-tehničara, te zdravstveni djelatnici i djelatnici sanitetskog prijevoza po potrebi. To se financira sredstvima lokalne samouprave. Vjerovali smo da će reorganizacija biti dobro provedena pa nismo očekivali ovakvu reakciju građana, rekao je Drandić.

Predstavnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Istarskih domova zdravlja, povjerenstva Hrvatske liječničke komore, koordinacije liječnika obiteljske medicine, Hitne medicinske pomoći Poreča, Pazina, Umaga i Labina, te gradonačelnici tih gradova ukazali su na razjedinjenost zdravstvenih službi i teškoće u dostupnosti zdravstvenih usluga.

Reagirao je ministar i izrazio zabrinutost što u najuređenijoj hrvatskoj županiji prepoznaje četiri feuda - obiteljsku medicinu, Hitnu medicinsku pomoć, sanitet i bolnički sustav, koji se ne mogu dogovoriti.

- Očekuje nas decentralizacija, kada će dogovor biti nužan, bez pritisaka sa strane, gdje će se moći izgraditi sustav kakav odgovara građanima. Decentralizacija nam daje nove mogućnosti - financije, ali i obaveze, rekao je. Poručio je prisutnima neka budu zrcalo organiziranosti sustava, stoji u priopćenju.

Ministar je potvrdio da Istarska županija i država pripremaju dokumentaciju javnog natječaja za novu pulsku bolnicu, čija će izgradnja početi ove godine.

U ime organizatora, na dobrom se odazivu zahvalio Mladen Momčinović, iskazavši uvjerenje da će svi zajedno svojim stručnim i aktivističkim angažmanom pridonijeti kvalitetnom pristupu i pronalaženju korisnih rješenja, koja će zadovoljiti pravila struke i potrebe građana. Nastavit će se s ovakvim skupovima, a na političarima i struci je da s konkretnim prijedlozima i rješenjima izađu pred građane, stoji u priopćenju.

Na koji će način izaći pred građane s prijedlozima nije jasno budući da na ovaj skup nisu pozvani novinari. Na naše inzistiranje da prisustvujemo skupu nisu popuštali jer navodno skup nije organizirala Županija, što očito nije točno. Ostala su neuspješna i naša traženja da dobijemo izjavu nakon skupa jer sve je rečeno u priopćenju, kako je naknadno rekao Drandić. (J. ORLIĆ)

hitna pomoc gradonacenik demetlika peticija potpis