Ispred tvrtke IR.ZA d.o.o labinski tekstilci u prosvjedu

Ispred tvrtke IR.ZA d.o.o labinski tekstilci u prosvjedu

28.6.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

"Želimo da nas poslodavac odjavi kao ljude, da dobijemo radne knjižice i obračunske liste za tri mjeseca da bismo barem mogli tražiti novi posao ili primati naknadu sa Zavoda za zapošljavanje. Ovako smo ni na nebu ni na zemlji, egzistencijalno ugroženi!", poruka je to 20-ak radnika labinske tekstilne tvrtke IR. ZA., koji su danas mirno prosvjedovali ispred pogona nakon što već četiri mjeseca nisu dobili plaću.

Sindikalno udruženi, podsjetimo, prije 20-ak dana najavili su pokretanje ovrha nad imovinom poduzeća IR. ZA. i Amadio (preko kojeg su, kako vele, samo primali plaće). Talijanski poslodavac Samuele Amadio im, uz to, kažu, više od tri godine nije plaćao mirovinske i zdravstvene doprinose. Ne rade od 1. lipnja, kada su jednostavno - poslani doma.

U međuvremenu je, pak, u pogonu počela proizvoditi nova tvrtka Labin tekstil d.o.o., koju su osnovali Dominik Paliska, dotadašnji prvi suradnik Amadia, i Gianni dalle Palle, mehaničar koji je u bivšoj firmi održavao strojeve. Oni su u startu poručili da neće preuzeti stare dugove, uključujući i one prema radnicima, jer «žele krenuti od nule, bez repova». Halu je Labin tekstilu unajmila IR. ZA., a strojeve Amadio. Paliska i dalle Palle posao su, tvrde, nudili svim radnicima IR. ZA.-e, no prihvatilo ga je tek njih deset od ukupno 50-ak.

Radnici koji su prosvjedovali tvrde da ne žele raditi za novu tvrtku Labin tekstil jer nemaju povjerenja u Palisku, za kojega vele da radi samo ono što Samuele Amadio kaže te ga vide kao njegovu marionetu. Neće, kažu, u novu neizvjesnost.

Paliska pak na takva prozivanja odvraća da je on dosad bio samo voditelj pogona, a ne vlasnik i direktor firme.

- Razumijem njihovo ogorčenje jer su već toliko bez plaće i teško ih je natjerati da razmišljaju drukčije. Znam da je teško vratiti povjerenje jer smo i Gianni i ja cijelo vrijeme bili ovdje s njima. No, ja sam odgovorna osoba u novoj firmi, s kojom Samuele nema veze, i ne bih si dopustio raditi kontra sebe, dodaje Paliska.

Tvrdnju Paliske da Amadio u Labin stiže u četvrtak, kada je spreman razgovarati s radnicima IR. ZA.-e, ovi nazivaju «pričama u koje više ne vjeruju ni mala djeca». (I. RADIĆ)

 

ir.za amadio d.o.o sik stečaj ovrha stečajni postupak ovršni postupak radnici tekstilna industrija se.de samuele amadio prava radnika