Irene Smoković: Vrtić na ljeto seli u jaslice, traži se medicinska sestra

Irene Smoković: Vrtić na ljeto seli u jaslice, traži se medicinska sestra

28.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Cjelovitom rekonstrukcijom kuhinje, najavljenom za ljeto, počet će uređenje središnjeg labinskog vrtića Pjerine Verbanac, koji će se ovime približiti standardima HACCP-a, sustava na koji obvezuje Zakon o hrani. Grad je izdvojio 345 tisuća kuna, a u idućim bi se godinama, ovisno o odobrenom novcu, u ustanovi na Katurama izmijenio sustav centralnog grijanja, uredile sobe, sanitarni čvorovi, na koncu i okoliš.

- U srpnju i kolovozu, kada je ionako manje polaznika, vjerojatno ćemo se zbog radova preseliti u obližnje jaslice. Vjerujem da ćemo ove godine dijelom riješiti i raški vrtić, u kojem je neophodno također srediti kuhinju, izmijeniti drvenariju i sanitarije, kaže Irene Smoković, ravnateljica vrtića na Labinštini.


Upitana je li zadovoljna uvjetima u kojima pedagozi, za koje inače ima samo riječi hvale, rade s djecom, kaže: »Tako-tako!«. Veseli je, ipak, što su Grad i sve općine iskazali razumijevanje za standard HACCP, koji je, na tragu prilagodbe europskim zakonima, valjalo zapravo zadovoljiti krajem siječnja. Za usklađivanje je, doduše, ostavljeno još vremena.
- Nabavili smo, istina, u dvije godine otkako hvatamo HACCP, dosta kuhinjske opreme te educirali zaposlene. Naši se vrtići, inače, prema analizama županijskog Zavoda za javno zdravstvo, mogu pohvaliti ponajboljom prehranom od svih istarskih. Za takvu kvalitetu hrane, koju pripremamo u Labinu i Potpićnu, umnogome je zaslužna naša stručna suradnica Eni Modrušan, gradska pročelnica i koordinatorica projekta Labin - zdravi grad. Puno se pričalo o tome da je prehrana u hrvatskim vrtićima zanemarena, no mi smo još prije 12 godina počeli izbacivati paštete i mortadele iz menija, a uvoditi voće i povrće, žitarice i mliječne obroke, ističe Smoković.


Nada se da će, što se tiče poboljšanja ostalih uvjeta, roditelji biti strpljivi s obzirom na to da, kako ističe, cijena boravka u vrtiću koju oni plaćaju pokriva samo tekuće održavanje. Strpljivima preostaje biti i onim starateljima s Pićanštine i Kršanštine budući da vrtić u Potpićnu, koji trenutno broji 65 djece, ove sezone nije mogao »udomiti« sve zainteresirane. Neupisano je ostalo 20-ak djece, a tek ih je nekolicina u međuvremenu primljena. Preostaje, zaključilo je u međuvremenu i kršansko poglavarstvo, proširiti vrtić ili pak sagraditi novi na nekoj drugoj lokaciji.


- Najvažnije je da se ove godine počne raditi jer ondje, za razliku od Labina, ima sve više djece, veli ravnateljica, podsjećajući da bi se kroz tri godine trebali prilagoditi novim pedagoškim standardima. Oni, među ostalim, propisuju i smanjenje brojnosti po odgojnim grupama, što podrazumijeva zapošljavanje novih odgajatelja.
U vrtiće Pjerine Verbanac upisano je 440 djece. Područna odjeljenja djeluju u starom Labinu, Vinežu, Rapcu, Raši i Potpićnu, a jaslice u Labinu i Potpićnu.

I. RADIĆ

 

Traži se medicinska sestra

U veljači će biti raspisan novi natječaj za radno mjesto više medicinske sestre u labinskom vrtiću budući da se na prvi nitko nije javio. Grad je za tu zaposlenicu, ponajprije radi praćenja novog pedagoškog standarda, osigurao sredstva u proračunu. Ona bi, veli ravnateljica Smoković, bila angažirana i oko standarda HACCP, u čemu joj zasad veliku pomoć pruža glavna kuharica Jadranka Klobas.


Kolektivnim ugovorom koji je na snazi od 1. siječnja za 64 je radnika, koliko ih upošljavaju vrtići Pjerine Verbanac, predviđen porast plaća od šest posto.

financiranje ustanova djeca HACCP Dječji vrtić Pjerina Verbanac dječji vrtić mališani irene smoković labin zdravi grad zakon o hrani