Inspekcija: U Rockwoolu nisu prekoračene vrijednosti, u petak ističe pokusni rad

Inspekcija: U Rockwoolu nisu prekoračene vrijednosti, u petak ističe pokusni rad

18.2.2009. // Business.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Inspekcija zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, nakon uvida u rezultate s mjernih postaja u okolici i u samom krugu Tvornice kamene vune "Rockwool" u Pićnu, a na temelju pritužaba građana na dim i smrad tijekom ponedjeljka i utorka preko Centra 112, utvrdila je da nisu prekoračene granične vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku, priopćilo je danas to ministarstvo.

Ministarstvo ističe kako na temelju tih rezultata nije bilo elemenata za daljnje postupanje Inspekcije zaštite okoliša.

Po nalogu Ministarstva, u blizini te tvornice postavljene su dvije mjerne postaje, u Zajcima i Čambarelićima, a kvalitetu zraka prate i analiziraju Institut za medicinsko istraživanje u Zagrebu i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

 

Iz Regionala:

 U petak ističe pokusni rad tvornice kamene vune Rockwool, stoga mještani općine Pićan i Kršan glasnije no ikad protiv nje negoduju. Glasnogovornica te tvornice Anđelka Toto Ormuž danas nam je kazala kako mještani vrše pritisak na javnost i državne institucije, s obzirom da se bliži odluka o nastavku rada tvornice. „U petak ističe pokusni rad te slijedi tehnički pregled resornoga ministarstva i izdavanje uporabne dozvole“, kazala nam je i dodala kako Rockwool radi sukladno zakonima o zaštiti okoliša RH te nema razloga da ne dobije dozvolu. „U šest mjeseci pokusnoga rada pokazali smo da poštujemo zakone, što potvrđuje i 15 inspekcija Ministarstva okoliša koje smo prošli“, naglasila je A. Toto Ormuž. Smatra kako su optužbe mještana okolnih općina iracionalne i da oni manipuliraju optužbama i fotografijama koje šalju medijima. „Pićanska dolina zbog blizine rijeke Raše često je u magli, što mještani koriste ne bi li, uz fotografiju dimnjaka naše tvornice, to koristili kao adut lošeg rada naše tvornice“, ističe te dodaje da po svakoj dojavi provjeravaju ispuštanje iz dimnjaka i smrad o kojem mještani govore, no kaže da to nikada nije slučaj. Istaknula je da je u rad tvornice, i zaštitu okoliša uloženo ukupno 85 milijuna eura.

U Rockwoolu je zaposleno 140 radnika, a 280 ih djeluje u kooperantskim tvrtkama. „Ponudili smo mještanima Pićna i članovima ‘Naše zemlje’ ruku pomirenja no oni su to odbili“, kazala je A. Toto Ormuž te još jednom istaknula kako tvornica zadovoljava sve uvjete rada

 

Kako se navodi u priopćenju, od početka probnog rada tvornice na temelju izmijenjene i dopunjene građevinske dozvole, od 22. kolovoza prošle godine do danas obavljena su 22 inspekcijska nadzora.

Granične vrijednosti ispušnih plinova u svim su slučajevima bile ispod vrijednosti definiranih zakonima i propisima.

Pićan Lug inspekcija Anđelka Toto Ormuž kakvoća zraka zajci čambarelići ekologija mjerne stanice Rockwool probna proizvodnja