In memoriam: Ruđero Faraguna (1926. - 2009.)

In memoriam: Ruđero Faraguna (1926. - 2009.)

20.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

U subotu, 18. travnja u svom domu u Rapcu u 83. godini umro Ruđero Faraguna, rodom iz Eržišća kraj Nedešćine, vjerojatno najpoznatiji ovdašnji promicatelj antifašističke ideje posljednjih godina. Bio je pukovnik JNA, sudionik NOB-a, dugogodišnji predsjednik Udruge antifašističkih boraca Labinštine, osnivač i koordinator društva »Josip Broz Tito« u Istri te čelnik njegovog labinskog ogranka i član predsjedništva županijskog SAB-a.
Kao partizan istaknuo se, između ostalog, u 43. istarskoj diviziji, i to u Gorskom kotaru te u oslobađanju Trsta. Nakon završetka vojne škole službovao je u Rijeci, Srbiji, Bosni i Sloveniji, gdje je, do potpisivanja Osimskog sporazuma, obnašao dužnost sekretara mješovite komisije za razgraničenje s Italijom. Za taj je angažman i za sudjelovanje u sprečavanju atentata na Tita u Beču 1967. godine nagrađen rijetkom posvetom, najvećim priznanjem predsjednika pojedincu. Odlikovan je s više ratnih i mirnodopskih odlikovanja te ostalim priznanjima SAB-a.
Po umirovljenju težio je očuvanju stečevina NOB-a. Inicirao je, primjerice, postavljanje Titove biste u Labinu - iako nije bio za tu lokaciju, spomenik je završio kraj autobusnog kolodvora - u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom. Brozova bista prije osam godina postavljena je i u spomen-sobu 3. brigade u gradskom Narodnom muzeju.
Faraguninu zaljubljenost u prirodu potvrđuje činjenica da je prije 15 godina osnovao gljivarsko društvo Martinčica, čiji je bio doživotni počasni predsjednik, a inicirao je i osnivanje labinskog društva za zaštitu životinja. Labinjani su ga prepoznavali i po njegovom automobilu: vozio je, naime, pravi oldtimer, maslinastozeleni mercedes, koji je bio otkupio od JNA.
Pogreb Ruđera Faragune bio je danas u 17 sati na groblju u Nedešćini.

 

Foto: proslava dana Istarske županije 2007., Glas Istre

ruđero faraguna NOB pukovnik in memoriam JNA antifašizam TITO gljivarsko društvo martinčica