In memoriam Ljubomir Vilić

In memoriam Ljubomir Vilić

23.8.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Nekad davno kao golobradi dječak otišao sam igrati nogomet iz Potpićna u Učku ‘72 u Čepić gdje me kao trener dočekao čovjek o kojem sam dotada slušao samo priče. Ljubomir Vilić, kojega smo tada popularno zvali čika Ljubo, već je na prvom treningu ostavio izuzetan dojam na mene. Jednostavan trener i čovjek koji je u svakom trenutku imao vremena za svakog igrača, pravi pedagog i učitelj na terenu. I što je još važnije, pravi učitelj i prijatelj izvan terena. Učitelj koji ti je znao usaditi pobjednički mentalitet i za kojeg nije bilo izgubljene utakmice, pa i u trenucima kad nitko osim njega nije vjerovao u pobjedu. Takav je čika Ljubo bio oduvijek, pravi borac. Nažalost, prekjučer je izgubio utakmicu u kojoj nije imao nikakve šanse, onu s teškom bolešću...

Rođen je 14. listopada 1932. u Solinu gdje je i završio gimnaziju, a 1951. godine došao je u Labin gdje se zaposlio u ovdašnjoj pošti kao službenik. Već po samom dolasku u Labin počeo je igrati nogomet u tadašnjoj Raši, a potom i u Rudaru. Nakon završetka igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu, a u svom dugogodišnjem obavljanju te djelatnosti trenirao je sve klubove s područja Labinštine. U četiri navrata bio je trener seniorske momčadi Rudara, a posebna poglavlja predstavlja njegov rad s mlađim uzrasnim kategorijama u kojima je odgojio veliki broj djece. Jedno vrijeme bio je i selektor omladinske selekcije na nivou Istre.

Za svoj nesebičan rad nagrađen je mnogim priznanjima kao što su nagrade za životno djelo od Grada Labina, Saveza sportova županije Istarske te radio Labina. Posebnu težinu ima plaketa koju mu je 2001. za promicanje nogometa i rada s mladima dodijelio MOK na čelu s Juanom Antoniom Samaranchom te FIFA koju je predstavljao Sepp Blatter.

Otišao je čika Ljubo, ali za njim su ostala velika djela kojima je zadužio nogometnu i sportsku Labinštinu i Istru. Poznavati ga i raditi s njim bila je velika čast, sreća i zadovoljstvo.

Hvala Vam čika Ljubo za sve ono što ste za svih nas učinili... Robi FONOVIĆ

ljubomir vilić nogomet in memoriam