In memoriam: Jelica Basanić

In memoriam: Jelica Basanić

22.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Prekjučer je na groblju u Svetom Martinu ispraćena Jelica Basanić (rođ. Rajković) iz Zartinja, istaknuta članica raškog RKUD-a Rudar, koja je ostavila neizbrisiv trag u očuvanju autohtonog melosa, ali i njegovanju narodnih običaja Labinštine i Istre.
Preminula je u 92. godini, a cijeli život posvetila je svirci i pjesmi. Zahvaljujući svom poznavanju pjesmi i versa, mogla je pratiti skupinu pjevača s istaknutim glasom »na tanko«, voditi pjesmu »na debelo« ili pak, po čemu se posebno isticala, taranjkati uz meh ili veliku i malu sopelu. Poznata je po nastupima sa suprugom, pok. Tomažom Basanićem iz Zartinja, na gotovom svim folklornim priredbama Labinštine, te sa skupinom pjevača iz tog sela - Zanetom Paliskom, Jakovom Knapićem, Tonijem Batelićem, Lodovikom Brescem.


Njena je svojevrsna pjesma oproštaja »Preletela je zlatna ptica z njazla«.


U 55 godina, koliko je bila članicom raškog društva, nastupila je na svih 40 izdanja Labinskih konti, na Smotri narodne glazbe i plesa Istre, Festivalu folklora Krka, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, susretima Zlatna sopela... Za svoj je doprinos njegovanju izvornog melosa, netemperirane istarske glazbe, Jelica Basanić primila brojna priznanja i nagrade, među ostalim, onu odbora Smotre narodne glazbe i plesa Istre te srebrnu plaketu u povodu 50. godišnjice RKUD-a Rudar, čija je bila najstarija članica.

Jelica Basanić RKUD Rudar smrt in memoriam folklor Zaneto Paliska Zartinj tradicija