In memoriam: Ilija Rastović

In memoriam: Ilija Rastović

24.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Koncem tjedna zauvijek nas je napustio naš Ilija Rastović, prvi labinski kolporter Glasa Istre, a vjerujemo i jedan od najboljih pripadnika tog zahtjevnog zanimanja ikada. Već desetljećima svakog prvog u mjesecu Ilija bi predavao u tajništvo obračun za protekli mjesec, a nikad niti jedan primjerak novina nije bio vraćen.
Jednostavno, otkako je Glas Istre postao dnevnik dalekog 1. studenog 1969., naš bi vjerni suradnik uspio prodati sve novine koje bi preuzeo. Čak i kad bi mu greškom bio poslan veći broj primjeraka, remitende jednostavno nije bilo.
Njegov životni put ujedno je i odraz labinske povijesne kronike, te njegovim odlaskom kao da i dio Labina sve više blijedi. U vrijeme rudarenja, Ilija je Glas Istre prodavao ispred rudarskog okna, kod popularnog »šohta«. Kakva su vremena to bila i o kakvom se poslu radilo, govori i nezgoda kada ga je jednom čak i policija odvela na razgovor zbog preglasnog izvikivanja provokativnog naslova. Ipak, to ga nije pokolebalo da i dalje u ranu zoru, po kiši, suncu ili snijegu čeka novi broj te obilazi stanove i svoje standardne punktove. Ilija je toliko srastao sa svakodnevicom naših kupaca, da su mnogi Labinjani očekivali svakog jutra da će u isto vrijeme netko zakucati na vrata.
Posljednji put našoj se službi javio oko Nove godine, kada ga je bolest pritisnula i otjerala u bolnicu. S Ilijinim odlaskom Glas Istre izgubio je sposobnog suradnika i dobio još jedno ime s kojim se može ponositi.

Ilija Rastović Glas Istre kolporter Labin