Igor Radić, osvrt: Od arije ne moremo živit!

Igor Radić, osvrt: Od arije ne moremo živit!

28.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

I dok onom vazda istom pitanju »kamo za vikend«, koje se nameće pred taj kraj tjedna, za kojim svi tako žudimo, ovih dana Vodnjanci lako doskaču, baš kao i Porečani, na Labinštini, dojam je, nema dovoljno primamljivih opcija. Prvi, naime, slave mlado maslinovo ulje, a drugi, miješajući kukuruznu krupicu, traže zlatni palentar. Spomenuti se, pak, dio istočne istarske obale, u nedostatku bolje zabave, upreže proniknuti koji kamin više dimi!


Makar im ni u rješavanju ove paralelogramske zakučaste enigme - to je zbog pravilnog razmještaja dimnjaka po točkama Most Raša - Koromačno - Plomin - Potpićan - zapravo ne mora biti dosadno. S obzirom na to da ondje vrlo vjerojatno nije u modi nekadašnja uspješnica »Daj mi dim« riječkih hip-hopera, već raja zasigurno više voli klapski izričaj, mogli bi se, dok tako mjere emisije i imisije, malo udubiti u stihove. I primijetiti da su neutemeljeni svi oni prigovori da čari ove pisme ostaju u paralelogramu maslina - palenta - more - galeb.


Evo, metnimo reć'' ona »Od arije ne moremo živit!«. Nije li taj refren ustvari pravi semantički doseg? Udovoljava kriterijima radnika iz »omraženih zagađivača«, ali i ekologa. Zaposlenici to pjevaju okolini kad vide buštu, a zeleni i uznemireni mještani kad tvornica kamene vune isporuči smeđi stup dima. Potonji češće tako zakantaju kad ih napadnu magla i niske temperature. Što je logično jer se pjesmom žele ugrijati, ali i stoga jer je, barem ako pitate glasnogovornike, pri takvim meteo-prilikama vidljiviji (!) ispuh iz dimnjaka. Raskrinkaju ga znači vremenski uvjeti? A, ma...


Kako bilo, ne stegne li studen i ne spusti li se magla, ovaj bismo vikend upitu s početka priče, čini se, i na Labinštini mogli lako doskočiti, pa umjesto sjedilačke tradicije i poljoprivredne emisije izabrati izlazak. Ono, prošetati, zakazati randevu. Pa makar i na prosvjedu u Potpićnu.

Igor RADIĆ

Igor Radić osvrt Labin vikend dimnjaci Potpićan