Iduće godine čak triput veća sredstva za Labinjane koji koriste obnovljive izvore energije

Iduće godine čak triput veća sredstva za Labinjane koji koriste obnovljive izvore energije

21.10.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Energetska kriza svakodnevno se spominje i jedna je od glavnih tema kako medija, tako i svih nas kada promišljamo o načinima uštede i sve većim cijenama raznih oblika energenata. Kao jedno od mogućih i najlogičnijih rješenja ugradnja je solarnih panela i dobivanje električne energija od onoga što nam je najdostupnije te je nepresušan i besplatan izvor energije - naravno radi se o sunčevoj svjetlosti.

Kako je upravo ugradnja panela na krovove obiteljskih kuća jedna od sve češćih investicija naših sugrađana, a Grad Labin već godinama nastoji raznim akcijama promovirati čiste oblike energije i zelenih politika, i u sljedećoj će godini ponuditi građanima velike poticaje za dokumentaciju i postavljanje solarnih elektrana. 

Podsjetimo kako je ove godine Grad Labin u tu svrhu svojim građanima osigurao oko 50 tisuća kuna poticaja kroz Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte, a za sljedeću godinu sprema se čak tri puta veći iznos. 

Nacrt Proračuna za 2023. trenutačno je na javnom savjetovanju, a planiran je iznos od čak 150 tisuća kuna za ovu namjenu i ono što je važno planira se sufinanciranje tehničke dokumentacije te postavljanje solarnih panela za građane, a na poziv koji će izaći početkom sljedeće godine moći će se prijaviti i oni građani koji su ove radove obavili i u posljednjih šest mjeseci 2022. 

Valja naglasiti kako je trenutno otvoren i natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, a pomoć pri prijavi na ovaj natječaj moguće je zatražiti u gradskoj tvrtki Labin stan d.o.o. koja ima dugogodišnje iskustvo s prijavama višestambenih zgrada na slične natječaje.


Foto: pixeles, free

obnovljivi izvori energije javni poziv eu eu fondovi fond za zaštitu okoliša