IDS-u iskazano nepovjerenje zbog Rockwoola

IDS-u iskazano nepovjerenje zbog Rockwoola

19.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Politika

Građani koji se najžešće protive radu Rockwoola, među njima i troje vijećnika, u petak su na sjednici pićanskog vijeća optužili predsjednika Silvana Jurana i načelnika Ivana Frankovića te njihovu stranku IDS za pasivnost u borbi protiv tvornice kamene vune.

Sjednica je obilovala teškim riječima. Među najteže tvrdnje spadaju one Verđilija Karlića (nezavisan na listi IDS-a) i Božene Sučić-Juričić (Akcija mladih).

- Za sadašnje stanje u općini odgovorni smo mi, vijećnici, rekao je Karlić.

- Vaša strategija je odugovlačenje, rekla je Sučić-Juričić Juranu i Frankoviću.

Čega je sve bilo u zraku?

U izvještaju koji je na početku sjednice predala predsjednica Odbora za praćenje rada Rockwoola Kristina Đurović (nositeljica NL) glavna točka bio je teški element talij, zbog čijih je povišenih koncentracija izmjerenih 2009. i 2010. godine zrak u općini pao u drugu kategoriju kvalitete.

- Općina odgovornim smatra Rockwool i pretpostavlja da u njegovim emisijama ima prekoračenja i drugih štetnih elemenata, zaključila je ona.

Nakon toga uslijedio je niz pitanja građana, koji već tradicionalno prate rad vijeća. Zašto nakon nedavnog požara u Rockwoolu nije provedena inspekcija talija, tim više što je prethodno najavljena za sredinu ožujka? Zašto Općina nije zatražila zatvaranje tvornice zbog talija?

Zašto se ni jedan njezin predstavnik nije pojavio na mjestu incidenta? Kako to da mjerne stanice nisu izmjerile nikakvo onečišćenje, a sigurnosni dimnjak kroz koji izlazi nepročišćeni dim bio je otvoren više od četiri sata zbog čega je, navodno, stanje oko tvornice bilo nepodnošljivo? Juran je odgovorio da Općinu o incidentu nitko nije obavijestio i da do sada nikakav izvještaj o njemu nije dobila.

Nitko neće pratiti rad Rockwoola

Sučić-Juričić, koju je u svemu podržavala stranačka kolegica Doris Floričić, dolila je ulje na vatru kazavši predsjedniku vijeća da bi se IDS o problemu Rockwoola mogao angažirati putem svojih saborskih zastupnika. Kazala je i da je njena stranka pokušavala razgovarati s Damirom Kajinom na tu temu, ali da je Rockwool za njega špansko selo.

- Ne želim komentirati!, bio je rezolutan Juran.

Slijedom toga građani su počeli glasno dobacivati, spominjući među ostalim i pitanje odgovornosti nakon čega ih je predsjednik odlučio udaljiti. Polovica nije poštivala njegov autoritet, ali je sjednicu nastavila pratiti u tišini.

Odbor za praćenje rada Rockwoola ukinut je jer su na prethodnoj sjednici ostavke podnijeli Karlić, Floričić i Sučić-Juričić, pa je ostala tek predsjednica Đurović, koja je ujedno predsjednica Odbora za zaštitu okoliša, koji preuzima dužnosti bivšeg odbora. No, i Đurović je podnijela ostavku zbog odlaska na porodiljski dopust.

Karlić je u raspravi objasnio da daje ostavku zato što nije provedena ni jedna odluka koju je vijeće donijelo temeljem rada odbora i zato što se osjeća odgovornim za neispunjena predizborna obećanja koja je dala njegov stranka. Još na početku sjednice kazao je da će svoje nezadovoljstvo iskazivati pri glasanju, svrstavši se tako na stranu oporbe.

Valja reći da on IDS-u ne predbacuje nedostatak radikalnosti, nego se zalaže za razgovore s Rockwoolom. Juran, koji je nabrojao što je sve činjeno odbivši tako tvrdnju o neradu vijeća, ustvrdio je da mu ne pada na pamet moljakati Rockwool za bilo što. Sučić-Juričić je ostavku u odboru objasnila time što je osjećala da ju vladajući obmanjuju.

Predsjednik vijeća je za novog predsjednika Odbora za zaštitu okoliša predložio Fabricija Lukeža (HSLS na listi IDS-a), ali je on odbio kandidaturu. (R. SELAN)

Još u vezi s Rockwoolom
Prema riječima pročelnika Antona Bažona, analiza uzoraka tkiva uzetih od građana radi otkrivanja eventualnih štetnih tvari obustavljena je zbog toga što se, navodno, na taj način ništa ne može otkriti. Ne zna se odakle je stigla sugestija za obustavu.

Općinski sud u Labinu proglasio se nenadležnim za tužbu koju je Općina podnijela protiv Rockwoola, pa je proslijeđena na Trgovački sud u Pazinu. O tužbi i svemu ostalome što poduzela vezano uz Rockwool Općina je obavijestila predsjednika RH Ivu Josipovića i sada čeka njegov odgovor.

 

rockwool ekologija pićan politika ids silvan juran verđilijo karlić božena sušić ivan franković