iDemo: Održivi razvoj gospodarstva

iDemo: Održivi razvoj gospodarstva

22.4.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Program liste DEMOKRATI ISTRE biti će izložen u dva dijela. U ovom prvom dijelu dajemo smjernice i naše viđenje održivog razvoja ukomponiranog u postojeće resurse kojima raspolažemo.

Da bi krenuli u promjene, trebamo znati čime raspolažemo, koliko smo zaduženi te izložiti viziju i plan nabave financijskih sredstava (projekti, EU fondovi) pored klasičnog punjenja proračuna.


Održivi razvoj

Održivi razvoj možemo definirati kao nastojanje kojim se mora uspostaviti ravnoteža odnosa gospodarskog razvoja i zaštite ekoloških sustava. Održivi razvoj podrazumijeva ekonomski razvoj, socijalni napredak (društvena odgovornost) i odgovornost prema okolišu (poštivati prihvatni kapacitet okoliša).


Prostorno planiranje

U praksi je svima jasno kako je prostorno planiranje političko i društveno i ekonomsko pitanje, više nego stvar arhitektonsko-urbanističke struke. 

Struka može jako puno pomoći ali ona nije ta koja donosi konačnu odluku. Ta komunikacija između struke, politike i građana je nešto što mi namjeravamo potencirati na viši nivo. 

U komunikaciji između vlasti i zainteresirane javnosti trebali bi sudjelovati i arhitekti. Zbog tih problema, prostor nam se kroji po političkim odlukama. 


Energenti budućnosti

S obzirom na sve strože uvjete i zakonske propise EU prema ugljenu kao energentu prošlosti, smatramo da je neophodno da se o ovome sazove tematska sjednica kao i rasprava u svim općinama i gradu na Labinštini. U prošlom sazivu Vijeća bilo je obećano, međutim ista se nije održala.

Mi se protivimo rekonstrukciji TE Plomin 1 na ugljen. Naš osnovni argument je utjecaj na zdravlje i okoliš kao i gotovo sigurna ekonomska nestabilnost odnosno gubitak za lokalnu zajednicu u slučaju nastavka korištenja ugljena kao energenta kojeg EU sve brže odbacuje i upozorava na isto.

Vjerujemo i učinit ćemo sve što je u našoj moći, poštujući zakonske okvire koje imamo, da se u ovom projektu zajednički izborimo za ono što je najbolje za građane Labinštine.

Svoj angažman pokazali smo i potvrdili u primjeru sustava odvodnje aglomeracije Labin-Raša-Rabac, vjerujemo da možemo i u ovom projektu.

Za zelenu tehnologiju i energiju budućnosti ukazujemo na energent vodik koji je energent budućnosti jer bi glavni pogon za proizvodnju bila voda koju Labinština ima.

Proizvodnja visokih "zelenih" tehnologija koja uključuje proizvodnju električne energije iz sunca kao i proizvodnju komponenti i dijelova za vodikovu tehnologiju budućnosti.


Inventura i revizija postojećeg stanja

U nastavku ćemo izložiti neke od naših programskih smjernica (viziju) sa ciljem zadržavanja ljudi na našem prostoru. Moramo naći novu polugu razvoja, pored turističkih djelatnosti koje su u većinskom privatnom vlasništvu stranaca (većinski dio prostora zauzimaju - Rabac).

Cilj je i edukacija te zapošljavanje mladih na novim zelenim tehnologijama. U prilog tome jesu i prioritetni zadaci: inventura stanja svih resursa Labinštine, kadrovskih potencijala, resursa zemljišta, vodnih i rudnih bogatstava.


Poljoprivredna eko proizvodnja

Pod poljoprivrednom proizvodnjom naglasak tj. potencijal dajemo na industrijsku proizvodnju konoplje čijom se preradom može dobiti na tisuće proizvoda tj. njezinom preradom se otvaraju brojna radna mjesta.

Razvoj eko proizvodnje - proizvodnja hrane  dostatne za čitavu Labinštinu, tako da bi uz javne špine i "domaću" vodu imali i domaću hranu.

Poanta je u tome da sa jednom dobrom organizacijom te zapošljavanjem domaće radne snage nismo ovisni o svjetskim krizama.


Vodni potencijali

Procijenjenih 13 milijuna kubika vode u rudničkim prostorima Labinštine je resurs za zalijevanje zelenih površina i upotreba u industriji te električnu energije - reverzibilna elektrana.


Plinofikacija Labinštine

Izgraditi mrežu za plinofikaciju Labinštine. Za sada imamo dvije mjerno redukcijske stanice na Labinštini; MRS Labin (Snašići) i MRS Kršan. 

Plin upotrijebiti kao pogon za novi pročistač otpadnih voda na Vlaškoj te za zagrijavanje stanova po Labinštini (zamjena za drvo, naftu i struju).


Naime, bez uključivanja građana u odlučivanje i nadzor, suočeni smo s rasipanjem javnih sredstava ili sveopćom privatizacijom.

Izlazak iz tog začaranog kruga je u otvorenosti i transparentnosti rada javne uprave i poduzeća te uključivanja javnosti u donošenje javnih politika i njihov nadzor. 

Učinimo korak dalje; IDEMO!


Tanja Pejić, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Labina i nositeljica liste Demokrati Istre


izbori2021 tanja pejić mladen bastijanić idemo lokalni izbori gradsko vijeće grad labin gradonačelnica