iDemo: Mladen Bastijanić i gradonačelnica sa Katura

iDemo: Mladen Bastijanić i gradonačelnica sa Katura

11.5.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Za Mladena Bastijanića volim reći da je moj veliki prijatelj, uzor hrabrosti, ustrajnosti i ljubavi prema životu; jer voda je život.


MLADEN BASTIJANIĆ: beseda je šlovek

Rođen sam 1955.g. na Vinežu. Odgojen u obitelji koja baštini antifašizam i sve vrijednosti obiteljskog života. Siguran sam da mi je takav odgoj podario skromnost i osjećaj za opće dobro. 

Iako sam tvrdoglav i uporan, u svom radu najviše cijenim i dajem sebe u timskom radu. U radnoj knjižici mi piše da sam strojarski tehničar ali piše da sam i KV vozač (šofer). Radio sam u strojnoj obradi bivše Prvomajske (2 godine), u IUR (15 godina); član čete spašavanja. 

U IUR (rudnik Labin) sam stekao ogromno radno iskustvo a uz dodatno obrazovanje na Rudarskom univerzitetu u Tuzli dodatno sam se teoretski "osnažio" za rad u rudniku.  Iznad svega mi je drago da sam upoznao i gradio zajedništvo sa svojim " kaneratima iz kove". Radio sam i 29 godina u Vodovodu Labin na svim poslovima operativnog djelovanja i to od NKV, KV i VKV radnika do poslovođe održavanja i do rukovaoca pumpnog postrojenja na Fonte Gaia.

Moje životno i radno iskustvo, odgoj i moj svjetonazor me je "gurnuo" u političku borbu za održivu "zemlju, zrak i vodu", za održiv razvoj, zeleno i kružno gospodarstvo. Aktivno se borim protiv prljave i neodržive tehnologije na Labinštini. Protiv sam TE na ugljen a ZA zelenu energiju. Protiv sam i spalionice smeća u Holcimu u Koromačnu. Protiv sam i Rockwoola koji je izgrađen na plodnom zemljištu. Protiv sam i sve veće devastacije prostora.

Moja je životna želja da moja Labinština bude "zelena" sa održivim razvojem i kružnim gospodarstvom. Moja Labinština je konačno zaslužila da se realizira "moj životni projekt" JAVNE ŠPINE LABINŠTINE SA VODOM IZ KOŽLJAKA".

U slobodno vrijeme se bavim sportom. Aktivno se bavim i istraživanjem i proučavanjem povijesti našega podneblja. Član sam Istarskog povijesnog društva od 2010.g., godine osnivanja. Suosnivač sam Labinskog zbornika - Labinski kulturno povijesni susreti. Plodovi mog rada su članci u zbornicima Labina, Cresa i Barbana. Najponosniji sam na povijesnu knjigu koju sam napisao a ta je " Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća" koja je prezentirana u Krku, Rijeci, Puli, Labinu, Pazinu, Cresu, Malom Lošinju, Rabu i Kotoru.

Moj moto je: Beseda je šlovek i VODA JE ŽIVOT


TANJA PEJIĆ, gradonačelnica sa Katura

Rođena sam 1978.g. na Vinežu. Odrasla sam u obitelji oca rudara i majke domaćice (nažalost nema ih više). Moja majka je svoj život posvetila odgoju brata i mene u želji da nas izgradi u osobe koje štuju život, koje su vođene pravednošću i spremne pomoći drugima. Znala je reći: uvijek radi ono kako ti tvoj duh nalaže, koliko ti god bilo teško u životu; tek tada nećeš pogriješiti. I dan danas ima veliki utjecaj na mene. 

Od svog rođenja živim na Katurama, centru Labina. Ja ga zovem centrom zbog brojnosti stanovništva. Ako budete imali sreće, dobit ćete gradonačelnicu sa Katura!

Što sam po zanimanju i što me zanima

Po zanimanju sam diplomirani ekonomist (smjer financije i bankarstvo). Za vrijeme studiranja bila sam demonstratorica iz nekoliko predmeta, međutim smatram da mi je najvažnije znanje podarilo to što sam se najviše angažirala na kolegiju Informatika. Čak sam dobila ponudu da ostanem na fakultetu, ali me taj stres i negativan takmičarski duh među profesorima odbio od te ponude, kako sam i pojasnila profesoru jednom prilikom.

Nakon završetka studija u Rijeci, radila sam nekih sedam godina u jednoj građevinskoj firmi na poslovima financija, kadrovska, izrada troškovnika, priprema natječajne dokumentacije… Nakon propasti te firme, nakon desetki i desetki predanih molbi na puno radnih mjesta i firmi, jedna od želja mi je bila zaposliti se u bankarskom sustavu, ali nisam uspjela dobiti priliku. Stoga sam posao nalazila u turizmu, kao što i danas radim, doslovce od šanka do administrativnih poslova, sve po potrebi. Imam radničke gene, svaki posao cijenim, pogotovo one najniže. Svaki radnik je bitan, ama baš svaki. Kao što kažu, lanac je jak onoliko koliko je jaka najslabija karika. Nemojte podcjenjivati nikoga.

Moji pogledi na svijet kao i redoviti neuspjeli pokušaji u traženju poslova su me odmakli i dotukli moje ambicije s obzirom da sam shvatila kako sistem funkcionira. Ne funkcionira ispravno a ja sam dovoljno ''glupa'' da mu se ne poklonim i prilagodim.

Zato je i moja životna putanja obilježena drugačijim djelovanjem od onog za koji sam se školovala. Jako volim istraživati i proučavati raznovrsnu tematiku, od okoliša, financijskih, vjerskih i političkih sistema.

Dio sam jedne kompanije, naziva InFace Invest Group. Kompanija je oblik franšiznog Internet poslovanja. Ostvarivanje pasivnih prihoda je po meni najbolji način stvaranja nekog oblika sigurnosti i dodatnih izvora prihoda pored mizernih plaća i mirovina.  Počeci oblika stvaranja pasivnih prihoda su najpoznatiji u obliku najma nekretnina. Iako smo odavno ušli u internetsku eru, jako sporo se svijest i znanje građana o tome budi u realnom vremenu. 

Građanski aktivizam vs političko djelovanje

Iza sebe imam jedan vijećnički mandat. Nisam nikad razmišljala o bavljenju politikom, ona mi se desila, stala mi na put.

Bila sam dio Građanske inicijative Volim Prtlog nakon čega mi je predložena kandidatura za Vijeće kako bi ovu problematiku digla na viši nivo. To je bio moj jedini razlog ulaska u politiku, nakon kojeg sam se ostvarila i u drugim područjima naročito po pitanju transparentnosti i ostale problematike koju sam istraživala.

Mnogi su mi nakon mog djelovanja u Vijeću govorili kako se ne ponašam kao političar. Pa naravno, jer želim promijeniti način djelovanja političara zbog čega sam tu gdje jesam sada, dio jedne platforme koja mijenja ulogu političara u lokalnoj zajednici na naglasak koristi za društvo a ne da je samo sebi svrha.

Jako puno volim pisati i izražavati svoja razmišljanja, stavove, slušati druge i tako se razvijati u korisnu osobu za društvenu zajednicu. Ponekad se osjećam kao da sam rođena za izvršavanje zadataka; redovito sam u nekim zadacima koje moram riješiti; tako me obuzmu kao da mi je to svrha. Žena na zadatku. Najbolje se izražavam u timskom djelovanju, okružena individuama koji svaki svojom energijom, znanjem i radom kreiraju zajedničku misiju. Kada sam u takvom okruženju, nema sile koja me može zaustaviti.

Novi zadatak za ženu na zadatku

Nakon jednog odrađenog mandata u vijeću grada Labina, imala sam dvojbu oko nastavka mog političkog djelovanja. Motivirali su me oni malobrojni koji su mi pored podrške pomagali u razradi pojedinih tema. Koji su rekli da se ipak primjećuju promjene, ljudi se bude i bune. Ali isto tako shvaćam da je najteže biti prorok u svome selu. Povijest to kaže, iskustvo potvrđuje.

Ne volim se ponavljati pa sam doslovce išla dva koraka naprijed, kao nositeljica liste i kao kandidatkinja za gradonačelnicu. Sada sam nositeljica liste Demokrata kojima sam se pridružila kao nezavisna kandidatkinja zbog programsko političke platforme Demokrata Istre, naziva ''iDemo''. Vjerujem u našu snagu i zajedništvo. Hvala im na ukazanom povjerenju. 

Poruka biračima

Ove godine mogu reći da se po broju kandidatura za Vijeće i za gradonačelnika desilo ''labinsko proljeće''; možda je to u duhu 100te obljetnice Labinske republike. Promjene se dešavaju. Mi ih stvaramo! Zato, IDEMO!

Napravite dva koraka naprijed, zaokružite listu BROJ 1 I GRADONAČELNICU ZA 5!


Tanja Pejić, nositeljica liste DEMOKRATI i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Labina


izbori2021 lokalni izbori gradonačelnica gradsko vijeće grad labin tanja pejić mladen bastijanić demokrati istre idemo