IAB 2016: CINETECA @ Galerija "Lamparna, KuC Lamparna, Labin (Petak, 22.7.2016., 20:00)

IAB 2016: CINETECA @ Galerija "Lamparna, KuC Lamparna, Labin (Petak, 22.7.2016., 20:00)

20.7.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ovog petka, 22. srpnja u 20:00 sati održati će se program pod nazivom CINETECA (projekcije filmova o velikim svjetskim umjetnicima poput: Vincenta van Gogha, Marca Chagalla, Marcela Duchampa, Giorgia de Chirica, Josepha Beuysa, Fluxusa, Nam June Paika,…)


Na programu kinoteke Bijenala industrijske umjetnosti ovog petka je dokumentarni film o Franciscu Goyi.


Petak, 22.07.2016., 20:00h, Francisco Goya


Francisco José de Goya y Lucientes (Fuendetodos, Španjolska, 30.03.1746. - Bordeaux, Francuska, 16.04.1828.), španjolski slikar i graver.

Bio je najvažniji europski umjetnik svoga doba koji je izvršio ogroman utjecaj u evoluciji slikarstva. Njegovi se zadnji radovi smatraju pretečom impresionizma.

Goya je najveća pojava u španjolskom slikarstvu, majstor koji je mimo shema rokokoa i klasicizma duboko zahvatio u stvarnost svoga doba i svoje sredine. Goyino je djelo po tematici svestrano. Slikao je prizore iz pučkog života, stravične scene iz pobuna i ludnica, te kartone za tapiserije, no vrhunac svog stvaranja dosegao je u portretu.

Kao dvorski slikar Goya je desetljećima portretirao vladare, aristokraciju, generale i ministre, vojvode i vojvotkinje, ostvarujući njihove likove genijalnom pronicljivošću.

Verbalne eksplikacije svojih djela, pa i detaljne opise erotskih maštarija, i ne samo maštarija, govore o Goyi kao velikom anticipatoru čije će ideje biti referentna mjesta i naših suvremenika.

Rodio se, živio je, ponekad teško obuzdavajući svoju narav i svoje stavove i umro u burnom razdoblju povijesti kada se je stvarao novi svjetski poredak u čijim približnim okvirima živimo i danas.

 

www.industrialartbiennale.eu

CINETECA IAB KuC Lamparna Labin Bijenale industrijske umjetnosti Francisco Goya petak filmovi dokumentarci srpanj umjetnici Rabac šoht L.A.E.