IAB 2016: CINETECA @ Galerija "Lamparna", KuC Lamparna, Labin (Petak, 19.8.2016., 20:00)

IAB 2016: CINETECA @ Galerija "Lamparna", KuC Lamparna, Labin (Petak, 19.8.2016., 20:00)

17.8.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ovog petka, 19. kolovoza u 20:00 sati održati će se program pod nazivom CINETECA (projekcije filmova o velikim svjetskim umjetnicima poput: Vincenta van Gogha, Marca Chagalla, Marcela Duchampa, Giorgia de Chirica, Josepha Beuysa, Fluxusa, Nam June Paika,…)


Na programu kinoteke Bijenala industrijske umjetnosti ovog petka je dokumentarni film o Manetu.


Petak, 19.08.2016., 20:00h, Édouard Manet


Édouard Manet (Pariz, 23.01.1832. - Pariz, 30.04.1883.), francuski slikar i grafičar, realist i impresionist; jedna od prvih osoba moderne umjetnosti.

 

Bio je učenik akademskog slikara Thomasa Couturea. Kopirao je djela velikih majstora u Louvreu, a na putovanjima kroz Njemačku, Italiju i Nizozemsku na njega su utjecali nizozemski slikar Frans Hals i španjolski Diego Velazquez i Francisco Goya. Najviše je slikao teme koje su tada bile prisutne u realizmu, a to su bili prosjaci, pjevači, cigani, ljudi u kafićima i sl.

 

Proslavio se slikama "Olimpija" i "Doručak na travi", koje su nakon prvog izlaganja u javnosti početkom druge polovice 19. stoljeća svojim temama i kompozicijom izazvale kulturni skandal. Početkom sedamdesetih godina Manet pada pod utjecaj impresionista, pa najveću pozornost pridaje svjetlosnim i atmosferskim efektima i slika bojama spektra ono što mu je pred očima.

 

Bio je prijatelj sa impresionistima Degasom, Monetom, Renoirom, Sisleyem, Cezanneom, te Pissarrom, ali nikad nije sudjelovao u njihovim zajedničkim izložbama, zbog toga što nije želio biti viđen kao predstavnik grupnog identiteta, i zbog toga što se nije slagao s njhovim protivljenjem izlaganju u pariškom Salonu.

 

Umro je u 51. godini života, zbog neliječenog sifilisa i reumatizma.

 

www.industrialartbiennale.eu

IAB Bijenale industrijske umjetnosti Cineteca filmovi Édouard Manet dokumentarci umjetnici IAB Galerija Lamparna L.A.E. XXI projekcije film svijet