I u Labinu transparentno: Kolika primanja imaju direktori labinskih poduzeća?

I u Labinu transparentno: Kolika primanja imaju direktori labinskih poduzeća?

17.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Direktori porečkih javnih gradskih poduzeća imaju klasične ugovore o radu bez odredbe tajnosti o primanjima. Međutim, u Poreču se pozivaju na zaštitu osobnih podataka i ne otkrivaju nam koliko iznose plaće direktora u pojedinom poduzeću * Direktorske plaće u Umagu nisu tajna, ali tamošnji rukovoditelji gradskih poduzeća imaju menadžerske ugovore. Nakon kritika na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, i Grad Labin je iznio podatke o primanjima direktora gradskih poduzeća.

Direktori svih istarskih komunalnih tvrtki imaju sasvim solidna primanja, štoviše njihova mjesečna plaća u prosjeku je dvostruko veća od prosječne plaće u Hrvatskoj. Pokazalo je to istraživanje Glasa Istre kojim smo usporedili mjesečna primanja istarskih direktora koji vode tvrtke u vlasništvu gradova. Iste upite o visini plaća uputili smo svim istarskim gradovima. Zanimalo nas je kakve ugovore imaju direktori gradskih poduzeća, jesu li to menadžerski ugovori koji u sebi odredbu tajnosti i koliko konkretno zarađuju.


Prvi dio našeg istraživanja u kojem smo se bavili direktorskim plaćama u Puli, Novigradu, Bujama i Rovinju. Tada se pokazalo da najvišu plaću ima dugogodišnji direktor pulskog Monte Gira, koji tu gradsku pogrebnu tvrtku vodi pune 24 godine. Prvi čovjek Monte Gira mjesečno prima 15.200 kuna, a samo pet kuna manje, točnije 15.155 kuna ima njegov kolega Igor Stari u pulskoj Herculanei. Spomenuti gradovi potvrdili su da nijedna direktorska plaća nije tajna.


Transparentno i u Labinu

U međuvremenu smo dobili odgovore iz Buzeta, Poreča, Umaga, Labina i Vodnjana, no prije toga treba podsjetiti da je tajnost ugovora menadžerskih plaća bilo jedno od aktualnih pitanja na sjednici Gradskog vijeća u Labinu, zbog čega je i prozvan labinski gradonačelnik. No, čini se da se situacija u Labinu promijenila, jer je iz odgovora vidljivo da su se u tom gradu (ipak) opredijelili za transparentnost. Potvrđuju to i konkretni iznosi o plaćama koje su nam dostavili.


Štoviše, Labin je uz Vodnjan jedini grad koji je uz podatke o plaćama naveo i imena direktora. U tom gradu potvrđuju da plaće direktora više nisu tajna. Tako prosječna plaća direktora Labina 2000 Dalibora Zupičića iznosi 10.250 kuna, direktorice Labin stana Dolores Sorić 10.400 kuna, dok direktor labinskog Vodovoda mjesečno zaradi oko 13.500 kuna. U Gradu Labinu potvrđuju da će se do kraja godine održati skupština trgovačkog društva 1. maj Labin na kojoj će jedna od točaka dnevnog reda biti i novi ugovor o radu direktora Alena Golje. Naime, u novom ugovoru neće imati klauzulu o tajnosti plaće.


Direktorske plaće nisu tajna u Umagu, ali tamošnji rukovoditelji gradskih poduzeća imaju menadžerske ugovore. Direktor komunalne tvrtke 6. maj koja je u suvlasništvu Umaga, Buja, Novigrada, Oprtlja, Grožnjana i  Brtonigle, ima menadžerski ugovor, a njegova prosječna mjesečna plaća iznosi 13.800 kuna. Menadžerski ugovor ima i direktor umaške tvrtke Komunela, a plaća mu je 10.700 kuna. Približno isto zarađuje i Guglielmo Moscarda, direktor vodnjanskog komunalnog poduzeća Contrada. Moscarda nema sklopljen menadžerski ugovor, a mjesečno, s navršenih 24 godina radnog staža, zaradi 10.619,59 kuna. Inače, osnovna plaća direktora Contrade iznosi 9.586 i povećava se za 0,5 posto za svaku godinu staža.


Direktori porečkih javnih gradskih poduzeća imaju klasične ugovore o radu bez odredbe tajnosti o primanjima. Međutim, u Poreču se pozivaju na zaštitu osobnih podataka i ne otkrivaju nam koliko iznose plaće direktora u pojedinom poduzeću. Također, iz Grada navode da nemaju njihovu privolu za objavu traženih informacija koje predstavljaju njihove osobne podatke. Ističu tek da plaća direktora u prosjeku iznosi 12.556 kuna neto, i to za ona poduzeća gdje direktori primaju plaću. Naime, u dva javna gradska poduzeća direktori dužnost obavljaju volonterski, a u jednom direktor ne prima plaću, nego samo naknadu za rad. Iz njihovog odgovora, zbog zaštite podataka, nije jasno tko radi volonterski, a tko prima naknadu za rad. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Foto: Pixabay, ilustracija
plaća direktori javna poduzeća prvi maj komunalno labin stan vodovod labin dino škopac dalibor zupičić dolores sorić