I u Labinu obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti

I u Labinu obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti

6.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti predstavnici Grada Umaga, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te političkih stranaka položili su cvijeće i svijeće uz središnji križ na gradskom groblju, odajući počast poginulim braniteljima. Gradonačelnik Vlado Kraljević je zahvalio svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu te podsjetio na značajan doprinos stanovnika Bujštine od kojih su stotine bile na bojištu, a mnogi su drugi nesebično pomogli izbjeglicama i prognanicima.
Zoran Novačić, ratni zapovjednik 154. domobranske pukovnije koju je ratni put odveo na ličku bojišnicu i vojni aerodrom u Udbini, osvrnuo se i na teškoće na koje su branitelji naišli kad su se trebali ponovno uključiti u svakodnevni život u zajednici. Istaknuo je važnost pružanja maksimalne potpore tim ljudima, bilo da se radi o onoj moralnoj ili ekonomskoj, jer nakon završetka rata koji je zahtijevao žrtve i odricanja nitko ne bi smio biti prepušten sebi.

 


U Rovinju je povodom jučerašnjeg praznika položeno cvijeće i zapaljene su svijeće na središnjem križu gradskog groblja Laste. U komemorativnoj svečanosti su sudjelovale delegacije Grada Rovinja, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i Saveza antifašističkih boraca i antifašista.
Kod centralnog križa na porečkom gradskom groblju cvijeće je jučer položila zajednička delegacija Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruge dragovoljaca te vrsarske Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Bili su prisutni i porečki gradonačelnik Edi Štifanić te predsjednik Gradskog vijeća Eđidio Kodan.
Braniteljska delegacija ranije je obišla spomen-obilježje na vrsarskom aerodromu, kao i grobove Dragana Garvana, poginulog u napadu na tu zračnu luku, i Stipana Liovića, stradalog u »Oluji«. Počast poginulima odali su Franko Štifanić i Tomislav Čoga, načelnici Vrsara i Funtane, te u ime porečkih antifašističkih boraca Božo Štifanić. Na Liovićevom grobu u Funtani govor je održao Mirko Buić, zapovjednik porečke bojne u »Oluji«.
Na porečkom Trgu slobode praznik je obilježen prijepodnevnim nastupom puhačkog orkestra Porečki delfini pred crkvom Gospe od Anđela.
Predstavnici Grada, pazinske policijske postaje, područnog ureda MORH-a, Udruge branitelja Pazinštine te gradskog HDZ-a prekjučer su položili vijenac na središnji križ gradskog groblja Moj mir. Prisjetili su se onih koji su za samostalnost domovine dali najviše što su mogli, svoj život, te im minutom šutnje odali počast.


U ponedjeljak je kod centralnog križa labinskog groblja održana komemoracija za sve poginule branitelje i žrtve Domovinskog rata. Vijenac su položili gradonačelnik Tulio Demetlika, predsjednik labinske Hvidre Enes Suljić i dopredsjednik lokalnog UHDDR-a Mirko Marković, a prigodnu molitvu izrekao je vlč. Andrej Šahović. Uz njih su počast poginulima odali i predstavnici UHVDR-a, UAB-a, MUP-a, Ureda za obranu i općina Labinštine.

 

Foto:  Mirko Marković, Enes Suljić i Tulio Demetlika

Dan domovinske zahvalnosti komemoracija Andrej Šahović UHVDR Enes Suljić Demetlika obilježavanje centralni križ MUP UAB