„I tvoje ruke život spasiti mogu"

„I tvoje ruke život spasiti mogu"

21.10.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Europski parlament je na preporuku Europskog reanimatološkog društva (ERC-a), 14.6.2012. godine donio Deklaraciju o europskom tjednu svjesnosti o srčanom zastoju pod nazivom „Oživi srce“, a 16. listopad proglašen je  Danom svjesnosti o iznenadnom srčanom zastoju. Iznenadni srčani zastoj je vodeći uzrok smrti.

 

Da bi se srce ponovno pokrenulo mora se: odmah prepoznati srčani zastoj, odmah aktivirati hitnu medicinsku službu, započeti oživljavanje i primijeniti brzu defibrilaciju. Kašnjenje u bilo kojem dijelu značajno smanjuje mogućnost oživljavanja i preživljavanja.

 

Na tom tragu Zavod za hitnu medicinu Istarske županije sa svojim ispostavama želi se posvetiti unapređenju znanja u savladavanju postupaka oživljavanja od strane laika- od učenika u OŠ, srednjim školama i visokoobrazovnim ustanovama, kao i  prezentacijom i edukacijom čelnika Županije i gradova Istre. Projekt pod nazivom  „I tvoje ruke život spasiti mogu“ danas je održan u Upravi Grada Labina pod koordinacijom dr. Helene Vlačić i medicinske sestre Nikoline Jurišić Balta. Edukaciji je prisustvovalo deset djelatnika gradske uprave te gradonačelnik Tulio Demetlika i Eni Modrušan, zamjenica gradonačelnika.

 

 

hitna pomoć reanimacija erc