I Plominjani bi svoj komun / nova općina u Istri?

I Plominjani bi svoj komun / nova općina u Istri?

29.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Pripreme za odvajanje Mjesnog odbora Plomin od Općine Kršan u zasebnu jedinicu lokalne samouprave traju već mjesec dana i u ponedjeljak će Istarskoj županiji biti predan zahtjev za njeno formiranje, doznajemo od predsjednika inicijativnog odbora za osnivanje općine Plomin Eđea Brenčića.

Brenčić je član kršanskog Općinskog vijeća, u koje je ušao kao nositelj liste, a k tome je i predsjednik Udruge za grad Plomin, koja je formirala inicijativni odbor.

"Općina je udruzi za ovu godinu dodijelila samo šest tisuća kuna, NK Plomin je umjesto uobičajenih 150 tisuća dobio 75 tisuća, a Sportsko-ribolovno društvo s 50 tisuća kuna spalo je na 35 tisuća", objašnjava Brenčić nastanak kapi koja je prelila čašu nezadovoljstva.

"U Plomin se ništa ne investira. Kanalizacija je napravljena prije deset godina, a još čekamo spajanje. Županija je dala novac za izgradnju vodovoda, ali istočni dio Plomina i dalje nema potreban pritisak pa oni koji žive na katu moraju koristiti hidrofor.

U Plominskom zagorju i dalje čekaju priključke na magistralni vodovod. Najgore je što je bez našeg znanja prodana Rudanova kuća, najveća zgrada u starogradskoj jezgri. Dali su je jeftino, bez uvjeta i rokova za zaštitu od daljnjeg propadanja", kaže Nevio Bučić-Kamenjar.

U odboru su svjesni da im najavljena reforma lokalne samouprave ne ide na ruku jer predviđa ukidanje pojedinih jedinica i pripajanje drugima, ali uvjereni su da će unatoč tome uspjeti u svome naumu.

Općina Kršan službeno nije obaviještena o njihovim aktivnostima, što nam je u telefonskom razgovoru potvrdio načelnik Valdi Runko.

Moguća buduća općina odgrizla bi oko četvrtinu sadašnje i brojala oko 800 stanovnika. Povijesni razlozi su itekako utemeljeni: gradić je imao svoju upravu od antičkih vremena do 19. svibnja 1947., kad je općina priključena labinskoj.

Gospodarska osnova je jednako čvrsta, ne samo zbog rente TE Plomin, već i zbog tri luke. Kršan bi izgubio čitavu obalu, a time i praktički sve kapacitete za razvoj turizma. Procjenjuje se da bi Plomin imao proračun od oko 18 milijuna kuna, a Kršanu bi u sadašnjim uvjetima ostala samo 2 do 3 milijuna. (R. SELAN)

 

 

 

plomin valdi runko kršan općina lokalna upravate plomin nevio bučić kamenjar mo plomin eđeo brenčić