I OraH za referendum o Plominu C

I OraH za referendum o Plominu C

30.1.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Čestitamo svim građankama i građanima Ploča na velikom odazivu i izjašnjavanju protiv izgradnje termoelektrane na ugljen. Iako referendum nije obvezujući nadamo se kako će Vlada Republike Hrvatske poštovati njihov izbor, jer su jasno iskazali svoje nezadovoljstvo planiranim projektom, štetnim po okoliš i zdravlje, ne samo stanovnika Ploča, već svih stanovnika doline Neretve, kaže se u priopćenju Gradske organizacije OraH-a Pule.

Projekt termoelektrane na ugljen kojeg nemamo i kojega bi, u slučaju njezine izgradnje trebalo uvoziti, povećalo bi energetsku ovisnost i uvoz, što je u suprotnosti s onim za što se ORaH zalaže. Umjesto primitivnog rješenja pod krinkom novih radnih mjesta i gospodarskog razvoja nužan je zaokret prema obnovljivim izvorima energije. Europska unija prihvaća model cirkularne ekonomije i svoj razvoj vidi u zelenom gospodarstvu koje troši manje energije iz obnovljivih izvora energije  i racionalno gospodari prirodnim resursima.

Nasuprot tome, Hrvatska kroči potpuno drugim putem. Termoelektrana Plomin C, projekt opterećen sumnjama o mogućim korupcijskim radnjama, jer je odabrani strateški partner koji je sudski kažnjen zbog korupcije, te najava partnerskog ugovora koji je u suprotnosti sa zakonodavstvom Europske unije po završenim sudskim procesima, proglašava se strateškim projektom. Vlada Republike Hrvatske u svojoj odluci o proglašavanju tog projekta strateškim zahtijeva smanjenje standarda zaštite okoliša samo kako bi se ostvario veći profit što mi u ORaHu smatramo nedopustivim.

Istarska županija može raspisati savjetodavni referendum kakav je održan i u Pločama, čime bi se jasno pokazalo žele li građani Istre gradnju TE Plomin C ili ne žele. ORaH podržava prijedlog Zelene akcije i Zelene Istre o raspisivanju referenduma te poziva IDS da djeluje u javnom interesu, a ne na štetu svojih građana, zaključuje se u priopćenju OraH-a kojeg potpisuje predsjednice pulske organizacije Dragica Pršo.

 

Foto: Arhiva Glasa Istre

 

 

 

 

te plomin te plomin 3 tep c orah politika referendum