Prvi maj M - Prvi maj

Huston, imamo problem!

Huston, imamo problem!

16.2.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

"Činjenica je da u Potpićnu od početka rada tvornice kamene vune Rockwool imamo PROBLEM." Doslovce ovako glasi prvi zaključak s nedavne sjednice Predsjedništva Zajednice podružnica IDS-a Labinšćine nakon rasprave o "problematici tvrtke Rockwool Adriatic".

A nije im dugo trebalo. Tri svjetlosne godine. I onda su se iz svemirskog bespuća oglasili kormilari IDS-ove letjelice u stilu glasovite filmske rečenice: "Houston, javi se, imamo problem!"

Bilo bi smiješno da nije tragično da se upravo čelnici partije čiji su partijski čelnici "zaslužni" za dolazak Rockwoola u potpićanski lug javnosti javljaju da imaju problem. Nakon što tri godine mještani i dio političara i građanskih udruga vrište o tome.

No, pristrano držim da nije bez veze upravo sada IDS-ova lokalna vrhuška uvidjela da imaju problem. Progledali su nakon što se, s jedne strane, od Rockwoola napadno udaljio i sam veliki šef njihove partije i cijele županije i jedan od onih koji su dali ključni mig za njegov dolazak, a s druge je nakon višegodišnjeg neuspješnog oponiranja vidno otupio i osuo se građanski i politički prosvjed, pa čak je i sudski dio antirockwoolovskih istupa proglašen klevetom.

Iako sporo vide, odgovorni IDS-ovci odavno dobro znaju da su sebi, ali još više zajednici s Rockwoolom naprtili problem za čije radikalno rješenje (naravno: zatvaranje i rušenje fabrike) nemaju ni jaja ni para, a ni kvalitetnih formalnih uporišta. Tzv. dijalog, na koji sada iz svoga bespuća pozivaju lokalnu zajednicu, fabriku, mještane i udruge, samo je forma da se javnosti kaže da takvoga rješenja problema neće biti. Barem ne dok su oni na vlasti.

Goran PRODAN

 

politika rockwool ekologija ids jakovčić aktivizam marco boi anđelka toto ormuž prosvjed gospodarstvo uporabna dozvola