HSU na izbore u Labinu samostalno

HSU na izbore u Labinu samostalno

2.4.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Na lokalne izbore izlazimo samostalno sa snažnom i respektabilnom listom za Gradsko vijeće, a još nismo odlučili hoćemo li imati i svog kandidata za gradonačelnika - izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Klaudio Korva, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika u Labinu, rekavši pritom da su obavili razgovore sa svim strankama.

Govoreći o stranačkom izbornom programu Korva je rekao da je u njemu mnogo prostora posvećeno gospodarstvu, jer je njegov brži razvoj preduvjet rješavanja svih ostalih problema labinskog društva. Pritom je zamjerio aktualnoj vlasti što nema jasne razvojne strategije kojim bi se utvrdila prvenstva u ulaganjima, budući da se nakon nestanka metalne industrije rast društvenog proizvoda ne može temeljiti samo na trgovini, uslužnim djelatnostima i turizmu.

- Još uvijek nema odgovora kakva industrija treba Labinu i Labinšćini, treba li nam radno intenzivna, kao što je tekstilna, ili tehnološki visokorazvijena, u kojoj bi se mogli zaposliti i visokostručni mladi ljudi, rekao je.

Korva je imao i primjedbe na praksu da se ključne odluke o razvoju Grada donose u Puli, odnosno u stranačkom vrhu IDS-a i SDP-a, umjesto da sami Labinjani odlučuju o svojoj budućnosti. Upitao se zbog čega se od 12 milijuna eura, koliko se do kraja ove godine planira uložiti u Istarsku županiju, gotovo ništa ne ulaže na Labinšćinu, spomenuvši da je to ipak uspjelo ovdašnjem gospodarstvu, odnosno PEWA-i, koja iz europskih fondova u solarnu proizvodnju ulaže 1,1 milijun eura.

Komentirajući nezaposlenost na Labinšćini predsjednik HSU Labina i gradski vijećnik mišljenja je da bi Poglavarstvo trebalo voditi drugačiju politiku stipendiranja studenata i učenika, dajući prednost deficitarnim kadrovima.

"Tada nam se ne bi dogodilo da u posljednjih nekoliko godina Dom zdravlja iz Labina zapošljava liječnike i zubare iz Rijeke i Pule - naglasio je Korva, ocijenivši značajan pad razine zdravstvenih usluga u posljednjih desetak godina. Prema njemu to se posebno odnosi na specijalističke preglede zbog koji bolesnici, među kojima je ponajviše ljudi starije dobi, moraju putovati u Rijeku ili Pulu.
On je govorio o nužnosti gradnje kluba ili doma u kojem bi se okupljali mladi, koji su sada prepušteni ulici, gradnji bio- pročišćivača u Kokotima i Rapcu te boljoj zaštiti vode, koja je najveće blago Labinšćine.

Osvrnuvši se na zamućenja vode u labinskom vodu nakon posljednje dvije poplave u raškoj dolini Korva je istakao da se to nije smjelo dogoditi uz stručniji rad i primjenu tehnologije postavljene još za Italije.

Stranka umirovljenika sazvala je konferenciju za novinare da bi se osvrnula na posljednje izvješće Gradskog poglavarstva o njegovom radu u protekle četiri godine, te da bi istakli i zanemarene učinke prethodne koalicije HSU, SDP, Liste za Labin uz podršku HDZ-a. Ne niječemo neke pozitivne stvari sadašnje koalicije, ali zbog čega zanemarivati naše zasluge - rekao je Korva, predbacivši istodobno IDS-u- i SDP-u što su osjetno povećali gradsku administraciju, zapošljavajući pritom po stranačkoj pripadnosti.

Pored njega na konferenciji za novinare bila je još Alda Miletić, članica Glavnog odbora HSU-a Labina te Josip Škopac, predsjednik gradskog i županijskog izbornog stožera stranke. (MM)

hsu izbori2009 izbori klaudio korva hrvatska stranka umirovljenika labin konferencija alda miletić josip škopac