Hrvatska postaje spalionica europskog smeća

Hrvatska postaje spalionica europskog smeća

2.6.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Izmjenama Zakona o otpadu koje su već u tijeku, prvi se put u povijesti ukida zabrana uvoza opasnog otpada i dopušta uvoz svih vrsta otpada za korištenje u energetske svrhe, upozorila je danas Milena Radošević iz udruge Zelena Istra.

Ministarstvo zaštite okoliša iz prijedloga Zakona jednostavno je izbacilo stavak kojim se uvoz i korištenje opasnog otpada kao goriva zabranjuje. Time još jasnijom postaje veza između planiranih županijskih centara za gospodarenje otpadom i odabrane tehnologije, kakav je u Istri Kaštijun, uvoza otpada iz Europe, što bi ovaj zakon ako se usvoji omogućio te deponiranja ili spaljivanja otpada kao jeftinog energenta, što bi se u Istri odvijalo u Holcimu u Koromačnu.

Sadašnje stanje u vezi s opasnim otpadom u Hrvatskoj je gotovo sasvim izvan nadzora te je nedopustivo još i uvoziti takav otpad te time dalje ugrožavati zdravlje ljudi i okoliš. Prema službenoj procjeni, naime, godišnje nastaje 213.000 tona opasnog otpada, što je tri puta više od prijavljenih količina u Katastru emisija u okoliš, odnosno nije poznato gdje završava dvije trećine opasnog otpada. Ne postoji kontrola nad tokovima otpada, niti ijedan objekt za njegovo zbrinjavanje te se uopće ne poštuje Baselska konvencija o nadzoru prekograničnog prometa opasnog otpada, iako je Hrvatska njena potpisnica.

Spaljivanjem otpada ne samo da štetimo zdravlju, nego i trajno uništavamo sirovine, naglasila je Radošević. Ministarstvo je nacrt prijedloga Zakona o otpadu na svoje internetske stranice postavilo 4. svibnja, u nekoliko ga navrata uklanjajući i vraćajući. Uz pretpostavku da je rok za primjedbe 30 dana, što je također izbjegnuto jasno istaknuti, Zelena Istra će u suradnji sa zagrebačkom Zelenom akcijom i splitskom Udrugom Sunce podnijeti primjedbe i poduzeti odgovarajuće akcije kako Hrvatska ne bi postala deponij europskog, a možda i svjetskog otpada.

milena radošević zelena istra zakon o otpadu otpad smeće spaljivanje smeća