Holy: Apsurdno je da Županija plaća Holcimu gorivo s Kaštijuna - tko ga koristi, neka ga plaća

Holy: Apsurdno je da Županija plaća Holcimu gorivo s Kaštijuna - tko ga koristi, neka ga plaća

2.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy smatra apsurdnim da županijski centri za gospodarenje otpadom, poput Kaštijuna, besplatno opskrbljuju i k tome još plaćaju cementarama naknadu da u svojim postrojenjima koriste alternativno gorivo RDF (refuse derived fuel), koje nastaje iz mehaničko-biološke obrade otpada (MBO tehnologije) planirane i u Istri.

- RDF je gorivo proizvedeno iz otpada. Sukladno tome, onaj tko ga koristi trebao bi i snositi troškove korištenja, odgovorila je na naš upit ministrica. Time je Ministarstvo potvrdilo da pregovori koji se upravo vode između Istarske županije i međunarodne kompanije Holcim, vlasnika cementare u Koromačnu, idu na štetu građana.

Naime, u planu je da za dvije i pol godine, kada se izgradi županijski centar za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, čiji su osnivači Županija i Grad Pula, plaća cementari spaljivanje produkta otpada.

Uz RDF, Holcim ne treba kupovati skuplji mazut


- To bi zaista bilo apsurdno. Kako smo naveli, RDF je gorivo proizvedeno iz otpada koje ima svoju cijenu na tržištu te nema svrhe da ga plaća proizvođač, ponovila je ministrica.

Također, Holy je istaknula da ni država neće cementarama davati naknadu niti ih ni na koje druge načine poticati da spaljuju RDF. "Ne, to nema smisla", naglasila je Holy.

U Holcimu nisu željeli komentirati najave iz ministarstva koje će očito pomrsiti računice cementne industrije. Naime, ova tvrtka ne samo da želi uštedjeti na gorivu, jer time ne treba kupovati skuplji mazut, već bi dodatno zaradila na godišnjoj naknadi po toni spaljenog RDF-a. Također, pregovara se čak i o tome da prijevoz goriva s Kaštijuna do Koromačna padne na teret poreznih obveznika.

- Sporazum o komercijalnim uvjetima s Kaštijunom nije postignut, ali hrvatska strategija gospodarenja otpadom jasno određuje da onečišćivač plaća, glasio je odgovor koji je u ime hrvatskog Holcima svojedobno dala glasnogovornica Julija Škoro.

No, očito da se nova ministrica Holy ne slaže s dosadašnjom strategijom gospodarenja otpadom, što je pokazala i kada je na konferenciji za novinare u Puli na temu Kaštijuna izjavila da nije u potpunosti zadovoljna konceptom mehaničko-biološke obrade otpada.

Na tom je tragu odgovorila i na naše pitanje zašto uopće uvodimo MBO tehnologiju koja stvara RDF iako postoje mnoga istraživanja o opasnostima njegova spaljivanja. Poznato je, naime, i da u Italiji, koja već ima dugogodišnje iskustvo u spaljivanju otpada, raste nezadovoljstvo građana zbog opasnosti po zdravlje i porasta zagađenja, a neke su općine i gradovi zabranili cementarama upotrebu RDF-a.

MBO nije jedina moguća tehnologija


- Korištenje MBO tehnologija u sustavu gospodarenja otpadom ne znači da je nužna i proizvodnja RDF-a niti je MBO jedina tehnologija koja se može koristiti. Dapače, postoji cijeli niz drugih rješenja koje razmatramo. Novim Zakonom o otpadu regulirat ćemo pravila igre, a u ovom trenutku analiziramo i pokušavamo iznaći najbolja rješenja zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj koja bi bila ekološki i ekonomski održiva, kazala nam je Holy.

U Ministarstvu okoliša i prirode ističu da su dosad sve tri cementare u Hrvatskoj načelno zainteresirane za korištenje alternativnih goriva. To su, uz Holcim, koji bi koristio i RDF iz centra za gospodarenje otpadom Marišćine Primorsko-goranske županije, tvrtka Cemex u Kaštel Sućurcu u Dalmaciji i cementara u Našicama u vlasništvu Nexe grupe, a koji bi mogli koristiti RDF iz ukupno 16 centara, koliko ih se, sukladno strategiji gospodarenja otpadom, u Hrvatskoj planira izgraditi do 2018. godine.

Pitanje je hoće li interes za ovim alternativnim gorivom iz otpada pasti nakon što čuju novosti iz ministarstva da će oni koji ga koriste - cementare, a ne proizvođač, odnosno županijski centri za gospodarenje otpadom, tj. lokalna uprava - plaćati korištenje RDF-a.

Naknada za Holcim i do sto eura po toni


Holcim za uslugu spaljivanja materijala traži i do sto eura po toni, s tim da u to nije uračunat trošak obrade materijala i prijevoz. No, za Kaštijun se pregovara niža naknada.

Pitanje je ima li ova i ostale cementare dovoljno kapaciteta za spaljivanje tolike količine RDF-a koliko se po strategiji gospodarenja otpadom planira proizvoditi u Hrvatskoj, upozorava naš izvor, stručnjak iz ovog područja. Veli da je ogrjevna vrijednost RDF-a četvrtina one mazuta, ali da je cementarama ipak isplativije nego da kupuju skuplje gorivo.

Prema podacima koje smo dobili od Holcima, oni bi teoretski mogli preuzeti sve količine otpada iz centara Istarske i Primorsko-goranske županije, odnosno do 60.000 tona RDF-a godišnje. Kad bi Istarska županija pristala da cijena po toni materijala bude i samo deset eura, Holcim bi time dobio čistih 600 tisuća eura na godinu, ne računajući uštedu na nafti.

Zeleni predlagali MBO tehnologiju koja ne stvara RDF


Zelena akcija je 2007. predlagala da Hrvatska uvede MBO tehnologiju koja ne stvara RDF upravo zbog problema njegova zbrinjavanja. Upozoravaju da se RDF kontrolirano može spaljivati isključivo u posebnim spalionicama, dok su cementare rizične jer se njima na volju ostavlja način korištenja ovog produkta otpada, što je opasno kako zbog emisije plinova, tako i zbog sigurnosti proizvoda koji nastaje.

U Holcimu odbijaju svaku pomisao na to da su njihovi proizvodi štetni po zdravlje te napominju da imaju visoke kontrole kvalitete kako ulaznih sirovina i goriva, tako i krajnjeg proizvoda, cementa, odnosno emisija, što dokazuju rezultatima mjerenja po kojima je zrak u Koromačnu prve kategorije. (Maša JERIN)

mirela holy mbo tehnologija rdf zeleni kaštijun gorivo holcim koromacno