Holcim: 'O količini otpada odlučuje svatko od nas'

Holcim: 'O količini otpada odlučuje svatko od nas'

9.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu, danas je održan 13. po redu Dan otvorenih vrata. Više od 700 okupljenih gostiju vidjelo je što, gdje i kako Holcim radi, a ovogodišnja tema bila je upotreba zamjenskih goriva u proizvodnji cementa.

U cilju očuvanja neobnovljivih fosilnih goriva koja su se tradicionalno koristila u proizvodnji cementa, te u želji da proizvodni proces učini okolišno, društveno i ekonomski prihvatljivijim, Holcim u svojim pogonima koristi zamjenska goriva i sirovine. Pri tome u potpunosti poštuje hijerarhiju postupanja u procesu gospodarenja otpadom: spriječi - ponovno upotrijebi - recikliraj - odloži.

Međutim, prema riječima Holcimovog direktora industrijske ekologije, Žarka Horvata, osim poštivanja najviših standarda u očuvanju okoliša unutar same tvornice, u aktivnu brigu o okolišu mora se uključiti i čitava lokalna zajednica. „Svatko od nas mora dati svoj doprinos u procesu gospodarenja otpadom, sukladno svojim mogućnostima. A svaki doprinos je značajan, ma koliko malen i skroman na prvi pogled izgledao," zaključio je Žarko Horvat. Stoga su svi gosti dobili i prigodni poklon - metlicu i škovaceru.

 

Gosti su razgledali tvornicu gdje su pobliže upoznati s procesom proizvodnje cementa te su uživali u bogatom  edukativno-zabavno-sportskom programu, organiziranom u suradnji s lokalnim školama i udrugama.

 

Holcim će u rujnu održati Dane otvorenih vrata na još 7 svojih lokacija: Bistra, Karlovac, Kukuljanovo, Očura, Plovanija, Šumber i Zabok.

 

Holcim Hrvatska dio je Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 90.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja, javljaju iz Holcima.

 

Ekologija gospodarstvo cement Holcim Koromačno Dan otvorenih vrata Zijah Sokolović