Holcim financira održavanje imisijske stanice do 2010.

24.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

KOROMAČNO -U izvješću o stanju okoliša za ovu godinu bit će i podaci automatske imisijske stanice Brovinje, koja mjeri stanje zraka u blizini cementare Holcim.

Iako je postavljena prije više od godine dana, još nije potpisan trojni ugovor između Istarske županije, Zavoda za javno zdravstvo i Holcima, no Ljiljana Dravec, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša u županijskom Odjelu za održivi razvoj, ističe da su dogovoreni glavni uvjeti održavanja i praćenja podataka. Po njenim riječima, Holcim je preuzeo financiranje održavanja do 2010., a potom će ga preuzeti Županija, koja mora u proračunu osigurati novac za tu svrhu. Stanicu je kupio Holcim, a stajala je milijun kuna.
Direktor industrijske ekologije Holcima Žarko Horvat veli da su dosta dugo pregovarali, među ostalim i zbog zauzetosti Županije oko odlagališta Kaštijun, no da je ugovor pred potpisivanjem.
- Želimo dati stanicu Zavodu za javno zdravstvo u vlasništvo i upravljanje pri čemu će Županija morati osigurati sredstva za praćenje podataka. Ugovorom ćemo Zavodu predati postaju, dok ćemo drugim odrediti odnose sa Županijom. Njime ćemo se obavezati plaćati održavanje do 2010., nakon čega će Županija u potpunosti preuzeti financiranje, tj. pokrivanje svih troškova, ne samo praćenja, već i održavanja, kaže Horvat. Po njegovim riječima, najveći trošak nije praćenje podataka, nego redovni godišnji servis, odnosno kalibracija i certifikacija.

Holcim Koromačno Brovinje imisijska stanica financiranje ekologija zagađenje