HOĆE LI SE SMANJITI CIJENA VODE ZA POLJOPRIVREDNIKE LABINŠTINE? U tijeku izrada kalkulacija. Nadležni iznijeli detalje

HOĆE LI SE SMANJITI CIJENA VODE ZA POLJOPRIVREDNIKE LABINŠTINE? U tijeku izrada kalkulacija. Nadležni iznijeli detalje

1.10.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nezavisna gradska vijećnica Tanja Pejić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća grada Labina održanoj u utorak pitala je novog direktora Trgovačkog društva Vodovod Labin Alena Golju o mogućnosti smanjenja cijene vode za poljoprivrednike. "O toj tematici vidjela sam dosta medijskih objava pa bih zamolila da pojasnite što možemo očekivati na našem području?", rekla je Pejić. 

Manji prihodi Vodovoda


- U srpnju je u Glasu Istre istaknuto da su Odjel za poljoprivredu IŽ, Vodovod Pula i Vodovod Labin pronašli rješenje smanjenja cijene vode za poljoprivrednike na manje od 7 kuna po kubiku. Zanima me na koji način će se odrediti cijena vode za naše poljoprivrednike, pitala je konkretno Pejić.


- Na području Labinštine ukupno djeluje 478 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstva s ukupnom potrošnjom vode od 28 tisuća kubika. Istarska županija pokrenula je inicijativu po jedinstvenoj cijeni za poljoprivrednike. Slijedeći tjedan održat će se sastanak oko konkretnog dogovora vezanog za definiranje cijene. U medijima je bila cijena od 7,00 kuna. Međutim, bila je to procjena ukupne cijene s fiksnim i varijabilnim dijelom. Počeli smo izrađivati kalkulaciju i prvi pokazatelji govore da će Vodovod Labin d.o.o. po tom pitanju imati smanjenje prihoda, no osobno sam stava da će se takvom politikom generalnog prvotnog smanjenja, doći do povećane potrošnje vode, tako da će se praktički taj dio refundirati kroz povećanu potrošnju. Vjerujem da ta odluka neće imati nikakve negativne reperkusije na poslovanje, niti da će ta činjenica utjecati na samu cijenu. Cijena mora biti stimulativna kako bi služila poboljšanju uvjeta poslovanja OPG-ova, a s druge strane, da bi se kroz povećanu potrošnju vode realizirao dodatni prihod Vodovoda Labin, rekao je Golja. 

Objedinjavanje vodoopskrbe


U narednom periodu, najavio je, Skupština će donijeti odluku o strukturi cijene, a Gradsko vijeće Odluku o uvjetima priključenja, kojom će biti propisano po kojim uvjetima OPG može zatražiti priključak za poljoprivrednu vodu. Nove cijene bit će u primijeni od 1. siječnja iduće godine.


- Vjerujem da će biti dovoljno stimulativne da naši poljoprivrednici mogu nesmetano navodnjavati svoje površine, rekao je Golja koji je primao čestitke vijećnika na imenovanju za direktora Vodovoda, ali je morao odgovarati i na druga, manje ugodna pitanja, primjerice SDP-ova vijećnika Daniela Mohorovića koliko će se zadržati na mjestu direktora Labinskog vodovoda s obzirom na najavljenu reorganizaciju vodoopskrbnog sustava.


Mohorović ga je pitao i kakva je budućnost Vodovoda s obzirom na zakon iz srpnja 2019. godine kojemu je cilj smanjivanje isporučitelja vodnih usluga kako bi se postigla ekonomičnost i ujednačene cijene na pojedinom uslužnom području, što bi značilo objedinjavanje triju istarskih vodovoda u jedan. Uskočio je odgovorom predsjednik Skupštine Vodovoda Valter Glavičić, nače labinski gradonačelnik i ustvrdio da se čeka uredba Vlade kojom će biti određena i imenovana uslužna područja.


- Navodno će jedan od kriterija biti količina fakturirane vode od najmanje dva milijuna kubičnih metara, a naš je Vodovod na 1,8 milijuna kubičnih metara. Nema ničeg lošeg u mogućem gubitku samostalnosti labinskog Vodovoda jer bi nastavio postojati unutar većeg sustava, a svi stanovnici Istarske županije imali bi, kako zakon predviđa, jedinstvenu i ujednačenu cijenu vode. Ne može se predvidjeti kada će uredba biti donesena i koliko će proces objedinjavanja potrajati, rekao je Glavičić.


Branko Biočić


poljoprivrednici voda cijena