HNS o očivanju baštine i energetici: Labinski podzemni grad idealan projekt

HNS o očivanju baštine i energetici: Labinski podzemni grad idealan projekt

13.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Ukupno 32 zgrade u Istarskoj županiji kandidirane su nadležnim državnim organima za obnovu u sklopu projekta energetske učinkovitosti, izneseno je na konferenciji za novinare istarskog HNS-a u Umagu na kojoj su, uz lokalne čelnike, predsjednika Veljka Ivančića i članova predsjedništva Darka Kranjčića i Alena Damijanića, gostovali i ministri iz redova narodnjaka Ivan Vrdoljak i Andrea Zlatar Violić.

Govoreći o energetskoj učinkovitosti, Damijanić je pozvao istarske građevinare da se udruže i jave na natječaje koji će biti objavljeni, da bi rekonstruirali spomenute zgrade, mahom škole, sportske dvorane, pojedina pučka učilišta i gradske uprave s ciljem postizanja energetskih ušteda. Ministrica kulture osvrnula se na proteklih šest mjeseci rada, u kojima je uočen eskalirajući sukob konzervatora i investitora, pri čemu je navela primjer Brijuni rivijere.

Rekla je da se arheološka istraživanja uglavnom odvijaju sporo, te da ima slučajeva gdje godinama stoje poludovršeni iskopi, i to zbog pomanjkanja novca. To na kraju prerasta u komunalni problem. Stoga su potrebni prioriteti - objekte je potrebno klasificirati po njihovoj važnosti jer novca nema za obnovu kompletne baštine. Po njoj, nedostaje gotovih, "čistih" projekata, koji su isplativi i održivi za sredinu u kojoj se nalaze.

Kao idealan projekt, kakvih nema puno, Zlatar Violić navela je obnovu labinskog podzemnog grada. Takvi projekti mogu dobiti sredstva iz fondova i donatore, a ako su spoj turizma i kulture, onda mogu ići i na javno-privatno partnerstvo.

Na novinarski upit da izrazi svoje mišljenje o gradnji termoelektrane Plomin 3, Vrdoljak nije konkretno odgovorio, već je rekao:

"Onaj tko si dozvoli da paušalno kaže je li za ili protiv onog ili ovog, neozbiljan je i populist. Postoje pravila ponašanja, struka i studije utjecaja na okoliš, koji daju razne varijante nekog projekta, a nakon toga slijedi politička odluka. Ljudi godinama analiziraju taj projekt u Istri i sad ja ne mogu odgovoriti je li dobar ili nije. Opći je stav da mora biti sukladan zakonima RH, da donese najveći benefit hrvatskom gospodarstvu i da Istru sačuva od zagađenja." (T. KOCIJANČIĆ)

hns politika podzemni grad labin odzemni grad reklama energetika ranko švraka izbori baština