Harač HRT-a: Nemate TV? Ako imate pametni telefon ili auto s radijem morate plaćati pretplatu

Harač HRT-a: Nemate TV? Ako imate pametni telefon ili auto s radijem morate plaćati pretplatu

24.2.2015. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

DVIJE studentice u Osijeku, koje u stanu nisu imale televizor ni radio, dobile su kaznu jer nisu plaćale pristojbu Hrvatskoj radioteleviziji za svoje laptope.

Očito je to samo djelić HRT-ovog harača  jer po članku 36. Zakona o HRT-u (NN 137/2010 i 76/2012) ako kućanstvo ne plaća pristojbu za radijski, TV prijamnik ili radijski prijamnik u vozilu mora plaćati pristojbu za uređaje koji imaju mogućnost prijama programa, a to su i osobna računala, pametni telefoni i tableti.

"Pristojba se plaća za radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa u što spadaju prijenosna računala i pametni telefoni. Osobe koje imaju laptope ili pametne telefone ne plaćaju za njih pristojbu ukoliko su već članovi kućanstva koje plaća pristojbu", kažu Indexu iz Odnosa s javnošću HRT-a.

Ali, ako kućanstvo ne plaća pristojbu jer nema radio niti televizor član kućanstva može biti kažnjen ako ima laptop ili pametan telefon iako na njemu nikad ne gleda niti sluša HRT-ov program.

Inkasator HRT-a određuje naplatu pristojbe od 80 kuna do nekoliko mjesec unatrag

Sukladno čl. 34. st.1. i 5. Zakona o HRT-u (NN 137/2010.) osoba koja ima u vlasništvu ili posjedu prijamnik pa tako i laptop i pametni telefon, obvezna ga je prijaviti HRT-u najkasnije u roku od 30 dana od dana nabave.

"Ukoliko kontrolori HRT-a utvrde da u nekom kućanstvu postoji neprijavljeni prijemnik, oni ne naplaćuju kazne, jer je to u ingerenciji Suda, već imaju mogućnost odrediti naplatu pristojbe koja iznosi 80 kuna do nekoliko mjeseci unatrag, a najviše do šest mjeseci, jer se pretpostavlja da je  osoba koristila neprijavljeni prijamnik više od jednog mjeseca", objasnili su nam na HRT-u.

No, inkasatori vas neće zaustavljati na cesti. Budući da provjeravaju samo kućanstva mogu vam pokucati na vrata. No, niste obavezni otvoriti im niti ih pustiti u kuću prema Članku 34. Ustava RH.  "Dom je nepovrediv. Samo sud može obrazloženim pisanim nalogom utemeljenim na zakonu odrediti da se dom ili drugi prostor pretraži", piše u Ustavu.

"Pristojba se plaća jer javni servis stvara vrijednost za zajednicu"

Građani plaćanjem mjesečne pristojbe u ukupnim prihodima HRT-a sudjeluju s oko 70%, a prihodi od marketinga čine 30% ukupnih prihoda. "Plaćanjem RTV pristojbe građani Republike Hrvatske omogućuju postojanje javnog RTV servisa svoje zemlje", stoji na stranicama HRT-a.

Takav zakon o financiranju javne televizije postoji u čitavoj Europi, objasnili su nam iz Odnosa s javnošću HRT-a. "Pristojba se plaća jer se smatra da javni servis stvara vrijednost za čitavu zajednicu".

 

 

tv rtv pristojba htv smartphone auto